ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Ψαλίδι» 45% της ΕΡΤ στις ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1

ball

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τα ποσά που δίνονταν από την ΕΡΤ στις ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1 και επρόκειτο να δοθούν από την προηγούμενη κυβέρνηση στη Σούπερ Λιγκ 2 για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων του πρωταθλήματος.

Οπως έγινε χθες γνωστό, για τις ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1 που συμβάλλονται για το επόμενο πρωτάθλημα με την ΕΡΤ, και είναι ο Αρης, ο Ατρόμητος, η Λαμία, η Ξάνθη και ο Παναιτωλικός, η μείωση θα είναι της τάξης του 45%. Τα συμβόλαια αυτών ομάδων κυμαίνονται από 1,5 έως 2,5 εκατ. ευρώ. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Παναθηναϊκός, ο οποίος συμφώνησε με τη Nova σε ποσό κατά 1 εκατ. ευρώ περισσότερο από τα 4,5 εκατ. ευρώ που πήρε πέρυσι από την ΕΡΤ.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν οι προαναφερθείσες ΠΑΕ που επηρεάζονται από αυτήν την απόφαση, αλλά και ο ΠΑΟΚ και ο ΟΦΗ, που προεκλογικά επρόκειτο να συμφωνήσουν με την ΕΡΤ και μετεκλογικά βρίσκονται μετέωρες, αφού η πολιτική της νέας κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να είναι διαφορετική. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξει ενδιαφέρον από τη Nova.

Και 60% στη Σούπερ Λιγκ 2

Oσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος, τη Σούπερ Λιγκ 2, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του τέως υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, το «ψαλίδι» θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ο κ. Βασιλειάδης είχε υποσχεθεί «εγγυημένα έσοδα» από την ΕΡΤ που θα έφθαναν περίπου τις 800.000 ευρώ για κάθε ΠΑΕ, ωστόσο με τα νέα δεδομένα το «κούρεμα» της δημόσιας τηλεόρασης θα αγγίξει το 60%!

Οι ομάδες της κατηγορίας έχουν διαμηνύσει ότι το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να αρχίσει αν δεν τηρηθούν τα υπεσχημένα κατά γράμμα, όμως οι εξελίξεις είναι εις βάρος τους, διότι, ενώ η «αναδιάρθρωση» έγινε και νομοθετήθηκε, η σύμβαση για την αγορά των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων δεν υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τώρα να δημιουργείται πρόβλημα που δείχνει ανυπέρβλητο. Οι ομάδες θα καθορίσουν τη στάση τους στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο.