ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εθελοντές: οι αθόρυβοι «δρομείς» του Μαραθωνίου

unnamed

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή που διαδραματίζεται στη χώρα μας. Κάθε χρόνο οι συμμετοχές αυξάνονται σε όλα τα δρομικά γεγονότα που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του και μαζί αυξάνονται και οι ανάγκες που υπάρχουν ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά.

Ο ΑΜΑ είναι αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς πολλών ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους και οι χιλιάδες εθελοντές που έρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας – κι όχι μόνο – για να βοηθήσουν στην τέλεση του: χωρίς τους εθελοντές η πραγματοποίηση του αγώνα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. 

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΑΜΑ είναι η δημιουργία μιας ομάδας εθελοντών που θα συμβάλουν, μέσα από τις θέσεις που θα αναλάβουν, στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους δρομείς του Μαραθωνίου. Η παγκόσμια αναγνώριση της διοργάνωσης αποτυπώνεται και στην προσφορά εθελοντών από περίπου 25 χώρες.

Στην Εθελοντική Οικογένεια του 37ου ΑΜΑ θα ενταχθούν περισσότεροι από 3.500 εθελοντές, οι οποίοι θα βρεθούν στο πλευρό όλων των διαγωνιζομένων για να τους βοηθήσουν στη συμμετοχή τους στον αγώνα – ανάμεσά τους πάνω από 1500 θα βιώσουν τη μοναδική εμπειρία για πρώτη φορά.

Για πρώτη φορά, το 2011, στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού συμμετείχαν δημόσια σχολεία, ενώ και στη φετινή 37η διοργάνωση συμμετέχουν ομάδες από εταιρείες, πανεπιστήμια, προσκοπικές ομάδες.

Άξιες αναφοράς είναι και οι περιβαλλοντολογικές δράσεις που θα γίνουν παράλληλα με τον 37ο ΑΜΑ. Πλήθος εθελοντών θα ασχοληθούν με την ανακύκλωση όλων των προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν πριν και κατά τη διάρκεια του σπουδαίου αγώνα, ώστε η διοργάνωση να έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Για ακόμη μία χρονιά συνεχίζεται η πρωτοβουλία «Αστα να τρέξουν ξανά για καλό σκοπό» που αποσκοπεί στη συλλογή ελαφρώς χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών. Παράλληλα «τρέχει» και το πρόγραμμα αθλητικής ένδυσης, στη αφετηρία του Μαραθωνίου.