ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Οποιος δεν θέλει, μπορεί να φύγει»

Το… τυράκι του πρωταθλήματος προσπαθούν να γευτούν στον Παναθηναϊκό για να ξεχάσουν τη φάκα της Οσέρ που τους έκοψε μια και καλή το δρόμο της Ευρώπης. Το ρητό «ουδέν κακόν αμιγές καλού» είναι αυτό που εκφράζει καλύτερα το μήνυμα που θέλει να περάσει η διοίκηση και η τεχνική ηγεσία στους παίκτες και τους φιλάθλους, με το σκεπτικό ότι μετά τον αποκλεισμό, η ομάδα θα μπορέσει να αφοσιωθεί απερίσπαστη στον στόχο της κατάκτησης του τίτλου, χωρίς να κινδυνεύσει να της φύγουν απότομα και τα δύο καρπούζια που προσπάθησε να κρατήσει κάτω από την ίδια μασχάλη. Σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να αποδειχθεί αληθινό γιατί είναι φανερό ότι η ποιότητα του φετινού Παναθηναϊκού δεν είναι τέτοια ώστε να του επιτρέπει να διεκδικεί παράλληλα δύο μεγάλους στόχους.

Η ήττα και ο αποκλεισμός από την Οσέρ πέρασε χωρίς φανερές παρενέργειες. Ολοι αναγνώρισαν ότι η γαλλική ομάδα ήταν καλύτερη και άξιζε πέρα για πέρα την πρόκριση. Αυτό βοήθησε τον κόσμο να αποδεχθεί με χαμηλούς τόνους τον αποκλεισμό και να στηρίξει τους παίκτες με ένα θερμό χειροκρότημα, αναγνωρίζοντας τουλάχιστον τη φιλότιμη προσπάθεια που έκαναν στους δύο αγώνες. Αυτό που δεν άρεσε ήταν το παθητικό ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα και στα δύο παιχνίδια, γεγονός που χρεώθηκε στον Σουμ. Μάλιστα, στ’ αυτιά του Ισραηλινού τεχνικού έφθασαν κάποιες γκρίνιες ορισμένων παικτών του για τις επιλογές του και γι’ αυτό διάλεξε σκληρά λόγια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Οποιος δεν θέλει, μπορεί να φύγει. Σε μία ομάδα δεν υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει μόνο δικτατορία. Τώρα είστε ποδοσφαιριστές. Εχετε ακόμα χρόνια μπροστά σας μέχρι να γίνετε προπονητές!» ήταν μερικές από τις ατάκες του στη χθεσινή ομιλία του προς τους παίκτες. Δεν έλλειψαν, πάντως, οι παραινέσεις να τα δώσουν όλα στη συνέχεια για την κατάκτηση του τίτλου.

– Πολύ καλά λόγια είπε ο Γκι Ρου για τα βήματα προόδου που έχει κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. O Γάλλος τεχνικός παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο σάιτ της ΕΠΟ, όπου τόνισε ότι τώρα, όλοι στην Ευρώπη υπολογίζουν περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι υπάρχει εμφανής πρόοδος και ότι στον ίδιο άρεσε η φιλοσοφία κάθε ενδεκάδας που παρέταξε ο Ρεχάγκελ στα παιχνίδια της Εθνικής.