ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί οιωνοί στον στίβο

Το εύρος των αθλητών υψηλού επιπέδου στον ελληνικό κλασσικό αθλητισμό διευρύνθηκε περαιτέρω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Βουδαπέστης. Στους μεγάλους αθλητές και αθλήτριες, τον Κώστα Κεντέρη (200 μ.), τις Κατερίνα Θάνου (100 μ.), Τασούλα Κελεσίδου (δισκοβολία), Μιρέλα Μανιάνι (ακοντισμός), τον ακοντιστή Κώστα Γκατσιούδη, που επανέρχεται μετά τον τραυματισμό του και θέλει όσο τίποτ’ άλλο το Ολυμπιακό μετάλλιο, ώστε να το προσθέσει στη συλλογή του με τα τρία παγκόσμια μετάλλια, την Κατερίνα Βόγγολη (δισκοβολία), τον Περικλή Ιακωβάκη (400 εμπόδια), την Ολγα Βασδέκη (τριπλούν), τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου (σφυροβολία), τη Νίκη Ξάνθου (μήκος), προστέθηκαν η Πηγή Δεβετζή (τριπλούν), ο Γιώργος Θεοδωρίδης (100 μ.), η Φανή Χαλκιά (400 μ. και 400 μ. με εμπόδια), η Φλώρα Ρεντούμη (100 μ. με εμπόδια). Από όλους αυτούς και αυτές και, ακόμη, από τον Λούη Τσάτουμα (μήκος), την Στέλα Τσικούνα (δισκοβολία), τον Χρήστο Μελέτογλου και τον Κώστα Ζαλαγκίτη στο τριπλούν, την Στέλα Πιλάτου (μήκος), την Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου (σφυροβολία), την Νάντια Εφεντάκη (1.500 μ.), την Αγγελική Τσιολακούδη (ακοντισμός), τις σφαιροβόλους, Πόπη Ουζούνη και Ειρήνη Τερζόγλου, την επταθλήτρια, Αργυρώ Στρατάκη, την βαδίστρια, Αθανασία Τσουμελέκα και ίσως κάποιον άλλον, που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τώρα, περιμένουμε τις διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και με τη λέξη «διακρίσεις» δεν εννοούμε μόνο το μετάλλιο αλλά και την συμμετοχή σε τελικό. Γιατί και αυτό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι. Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα προκριθούν σε τελικό? άλλωστε ποια ομάδα δεν έχει αποτυχίες στις μεγάλες διοργανώσεις. Ομως, όμως πολύ σωστά επισημαίνει ο εθνικός προπονητής, Οδυσσέας Παπατώλης, διπλασιάσαμε τις πιθανότητες για κατάκτηση μεταλλίων στους Ολυμπιακούς.

«Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι από τα τέσσερα μετάλλια του Σίδνεϊ (Κεντέρης χρυσό, Θάνου, Κελεσίδου, Μανιάνι ασημένιο) θα φτάσουμε στα οκτώ ή ότι, κατ’ ανάγκην, θα διπλασιάσουμε τις παρουσίες μας σε τελικούς. Απλώς, θα είναι πολύ πιο εύκολο να πάρουμε τουλάχιστον τέσσερα μετάλλια από ό,τι ήταν στο Σίδνεϊ», σπεύδει να διευκρινίσει προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

«Αν πάρουμε πάνω από τέσσερα μετάλλια, θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Για τελικούς δεν το συζητώ, ότι θα έχουμε περισσότερους. Οταν, μετά το Σίδνεϊ, ξεκίνησε ο τετραετής προγραμματισμός, είπαμε ότι, για να είμαστε επιτυχημένοι, πρέπει να κατακτήσουμε τουλάχιστον τέσσερα μετάλλια και να έχουμε περισσότερους τελικούς. Για να έχουμε ελπίδες να το πετύχουμε, έπρεπε ν’ αυξήσουμε τις πιθανότητες κατάκτησης μεταλλίου. Αυτό επετεύχθη. Αλλά δεν σημαίνει ότι, επειδή, ας πούμε, ο Κεντέρης νίκησε το 2000, θα νικήσει και το 2004. Ούτε, επειδή ο Ιακωβάκης κατέκτησε μετάλλιο πέρυσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, θα πάρει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες», τονίζει.

Το πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, με τα δύο μετάλλια και τις τρεις συμμετοχές σε τελικούς, ήταν απολύτως επιτυχημένο για τον ελληνικό στίβο. Αν συνυπολογίσουμε δε, ότι ο κλασικός μας αθλητισμός δεν έχει την μεγάλη του δύναμη στον κλειστό στίβο, αφού σε αυτόν δεν πραγματοποιούνται ακοντισμός και δισκοβολία, ενώ ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου τα τελευταία χρόνια δεν ασχολούνται με τον κλειστό, τότε είναι εύκολο ν’ αντιληφθούμε σε πόσο καλή πορεία βρισκόμαστε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, άλλο είναι παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και άλλο Ολυμπιακοί Αγώνες. O κ. Παπατώλης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

«Δεν το συζητάμε. Δείκτης του τι μπορούμε να περιμένουμε στην Αθήνα, είναι τ’ αποτελέσματα του Παρισιού. Πήραμε τέσσερα μετάλλια χωρίς τους Γκατσιούδη, Κεντέρη, με την Θάνου σε μέτρια κατάσταση και την Δεβετζή να μην έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Εγώ περιμένω από τον Τσάτουμα να ξεδιπλώσει τις πτυχές του ταλέντου του, ενώ ο Ζαλαγκίτης, που έχει αρχίσει κανονικά προετοιμασία, μπορεί να ξαναβρεί την φόρμα του», τονίζει. Και επαναλαμβάνει, αυτό που είχε πει μετά τους αγώνες της Βουδαπέστης: «Στο πρωτάθλημα αυτό κερδίσαμε δύο αθλήτριες υψηλού επιπέδου, την Δεβετζή και την Χαλκιά». Προσθέτει, δε, ότι αυτήν τη στιγμή, η ομάδα 4×400 μ. γυναικών είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι και μπορεί να προκριθεί στον τελικό, όπως και η 4×100 ανδρών. «Εφόσον κατορθώσει να τρέξει όπως μπορεί», λέει. Και μας θύμισε μια δήλωση, που μας είχε κάνει πριν από λίγα χρόνια για την ομάδα αυτή. «Μπορεί να μπει στον τελικό, αν καταφέρει να τερματίσει». Πράγματι, τότε δεν είχε τερματίσει…

Το 2004 άρχισε εντυπωσιακά για τον ελληνικό στίβο. Χρονικά, ο επόμενος στόχος είναι το ευρωπαϊκό κύπελλο. Και έπονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

«Με δεδομένη την πολύ καλή εμφάνιση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, αν κατορθώσουν οι άνδρες να επανέλθουν στην υπερ-κατηγορία του κυπέλλου Ευρώπης και οι γυναίκες να παραμείνουν σε αυτήν και πετύχουμε τον στόχο μας στους Ολυμπιακούς, θα μιλάμε για απολύτως επιτυχημένη αγωνιστική χρονιά», καταλήγει ο κ. Παπατώλης.