ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Υπάρχει χρυσή τομή

H κατάσταση στην ελληνική πάλη δεν λέει να ηρεμήσει. Και τις διαμάχες θα τις «πληρώσει» ο ελληνικός αθλητισμός, αν στερηθεί των υπηρεσιών κάποιων σπουδαίων αθλητών του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αμεσος είναι ο κίνδυνος να βρεθεί εκτός ολυμπιακής ομάδας (ήδη αποκλείστηκε από τους Ευρωπαϊκούς) ένας από τους παλαιστές που ενσαρκώνουν τις ελπίδες μας για κατάκτηση μεταλλίου, ο πρωταθλητής της κατηγορίας των 120 κ. της ελληνορωμαϊκής, Ξενοφών Κουτσιούμπας. O Φόντας και ο αδελφός του, Γιώργος, προπονούνται αυτόν τον καιρό εκτός εθνικής ομάδας, με τις οδηγίες του Μπάμπη Χολίδη. Την Παρασκευή η διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΕΟΦΠ) αποφάσισε, γι’ αυτόν τον λόγο, να τους αποβάλει από την Εθνική, αναδρομικά από την 1η Φεβρουαρίου. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο πρόεδρος Γιώργος Ποζίδης, του οποίου ο γιος Θόδωρος αγωνίζεται στα 120 κ. Για να επανέλθουν οι αθλητές, πρέπει ν’ ανακαλέσουν κάποιες δηλώσεις που είχαν κάνει στον Τύπο. H απόφαση τους επιδόθηκε το Σάββατο, πριν από τους αγώνες – κριτήριο για τους Ολυμπιακούς και προκάλεσε την αντίδρασή τους. Οι αθλητές προσπάθησαν να εμποδίσουν την τέλεση των αγώνων. Τελικά αυτοί διεξήχθησαν σε όλες τις κατηγορίες, πλην των 120 κ., και νίκησαν οι: 55 κ.: Κιουρεγκιάν, 60: Θεοδοσιάδης, 66: Αρκουδέας, 74: Κολιτσόπουλος, 84: Αβράμης, 96: Θάνος.

Με βάση την απόφαση της ΕΟΦΠ περί των αγώνων πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς (τουρνουά «Ακρόπολις», ο πρόσφατος και το πανελλήνιο πρωτάθλημα), δύο νίκες έχουν οι Κιουρεγκιάν, Αβράμης και Θάνος, οι οποίοι φυσιολογικά έχουν προκριθεί.

Το «Ακρόπολις» αποτελούσε τον μόνο αγώνα πρόκρισης για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (9-11/4, Σουηδία), αλλά, ως φαίνεται, ίσως γίνουν αλλαγές. Ενδέχεται στα 60 κ. να μην παλέψει ο Γκίκας, που είχε νικήσει τότε, αλλά ο Θεοδοσιάδης, και στα 74 κ. να πάει ο Κολιτσόπουλος αντί του Παναγιώτου. O Γκίκας έχει πρόβλημα στη μέση και ίσως δεν αγωνισθεί για να μην επιβαρύνει την κατάσταση και χάσει το τρίτο κριτήριο. O Παναγιώτου είχε μεν νικήσει στο «Ακρόπολις», αλλά, σύμφωνα με κάποιους, που είδαν το βίντεο των αγώνων, είχε ηττηθεί από τον Κολιτσόπουλο και τον Αγγ. Κουτσιούμπα.

«Τώρα θέλουμε να ηρεμήσουμε και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε. Ηταν παράλογο να μας γνωστοποιήσουν την απόφαση 10΄ πριν από τη ζύγιση και να μη μας αφήσουν να παλέψουμε στο κριτήριο. Εχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες και στην Ελλάδα το μόνο που κάνουμε είναι να «τρωγόμαστε» μεταξύ μας. O κ. Ποζίδης είχε συμφωνήσει να θέσουμε τα αιτήματά μας, να γυμναζόμαστε με τον κ. Χολίδη και να πάμε στην Εθνική όποτε μας καλέσουν. Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Μας ζητούν ν’ ανακαλέσουμε δηλώσεις μας στον Τύπο. Ποιες δηλώσεις, όμως; Να μας τις δείξουν, διότι κάποιες δεν εκφράζουν το νόημα όσων έχουμε πει», λέει ο Φόντας.