ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στα πόδια της δικαιοσύνης η μπάλα

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η υπόθεση του νέου ποδοσφαιρικού σκανδάλου που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ηδη ο βασικός καταγγέλλων, Αλ. Κούγιας, υποστήριξε ότι υπάρχει και τρίτο cd στο οποίο όπως είπε ακούγονται να συνομιλούν δύο κορυφαίοι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Το θέμα έχει ήδη φτάσει στη Δικαιοσύνη η οποία έχει αναλάβει να διερευνήσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σ’ αυτήν αναμένεται να προσφύγει σήμερα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Β., Αχ. Μπέος, καταθέτοντας μηνύσεις κατά του προέδρου της Παναχαϊκής και του τέως πρόεδρου του Παναθηναϊκού, Ν. Πατέρα.

Για αύριο ο αθλητικός εισαγγελέας, Κ. Σιμιτζόγλου, έχει καλέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί, τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιο και τον επικεφαλής της ΔΑΔ, Κ. Βασάρα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη προσήλθε αυθορμήτως και κατέθεσε ο κ. Κούγιας προσκομίζοντας και τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του.

Την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε ο πρώην διαιτητής, Σ. Βοργιάς, και ο διαιτητής, Γ. Δαλούκας, που διεύθυνε τον αγώνα Αρη-Παναθηναϊκού. Κάποια στοιχεία από την κατάθεση Δαλούκα διέρρευσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαιτητής φέρεται να υποστήριξε ότι του ζητήθηκε από συγκεκριμένο πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στην υπόθεση να ευνοήσει τον Αρη. Επίσης φέρεται να είπε ότι δέχτηκε τηλεφωνήματα από το ίδιο πρόσωπο πριν, στο ημίχρονο και μετά το τέλος του αγώνα και ότι έκτοτε δέχεται απειλές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΠΟ διέψευσε ότι συναντήθηκε με τον Δαλούκα μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα.

Στην υπόθεση παρενέβη και ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Ανδρ. Φάκος, που ζήτησε από τον πρόεδρο της Παναχαϊκής να του προσκομίσει τα στοιχεία που διαθέτει για να διερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης πειθαρχικής δίωξης.

Τα όσα έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας και συνδέονται με καταγγελίες για αθέμιτη δράση παραγόντων στα παιχνίδια Μακάμπι – Ολυμπιακού και Αρη – Παναθηναϊκού, προκάλεσαν την αντίδραση του ΓΓΑ Π. Μπιτσαξή που ζήτησε από την ΕΠΟ να αναλάβει τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από τη νέα σεζόν.

Η ΕΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί, ενώ η Σούπερ Λίγκα επιχείρησε να κάνει καταμερισμό ευθυνών και ανακοίνωσε έκτακτο Δ.Σ. για σήμερα καλώντας να παραστούν σ’ αυτό οι κ. Μπιτσαξής και Πιλάβιος.

Ομως, αμφότεροι, απάντησαν αρνητικά.

Μάλιστα ο ΓΓΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «εκτιμώ ότι η θέση της Πολιτείας έχει εκφραστεί με απόλυτη σαφήνεια και η παρουσία μου στη συνεδρίασή σας, κατόπιν της πρόσκλησής σας, δεν θα προσθέσει κάτι ουσιαστικό. Το συντεταγμένο ποδόσφαιρο οφείλει άμεσα, με επίσημο εκφραστή την ΕΠΟ, αλλά και με συμβολή όλων των επιμέρους συνιστωσών της, να καταλήξει σε δέσμη μέτρων οργάνωσης των πρωταθλημάτων, που να εξασφαλίζουν την αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα, την καταπολέμηση της βίας και της διαφθοράς. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα στην κοινή γνώμη το ποδόσφαιρο, είναι δυστυχώς θλιβερή. Από το ίδιο το ποδόσφαιρο τα εσωτερικά μέτρα που θα οδηγούν στην εξυγίανσή του. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η Πολιτεία δεν προτίθεται να χρηματοδοτεί ένα προϊόν που εξαθλιώνεται καθημερινά με πράξεις και παραλείψεις, εκ των οποίων πολλές είναι αρμοδιότητας της ποινικής δικαιοσύνης. Η διακοπή άλλωστε της χρηματοδότησης, είναι ήδη πραγματικότητα.

Αναμένουμε συγκεκριμένες πράξεις και έργα από το σύνολο των θεσμών του συντεταγμένου ποδοσφαίρου και ιδίως της ΕΠΟ».