ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Βαριές καταγγελίες για το ντόπινγκ

Ο εγκληματικός υπόκοσμος ελέγχει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου αθλητισμού, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, Ντέιβιντ Χάουμαν. Μάλιστα, είπε ότι τα κακοποιά στοιχεία, που λυμαίνονται το παράνομο στοίχημα, εμπλέκονται και στη διακίνηση απαγορευμένων, για τον αθλητισμό, ουσιών. Επισήμανε δε, πως περισσότερα χρήματα διακινούνται στο ντόπινγκ, από ό,τι για την ηρωίνη.

Ο Χάουμαν τόνισε πως η πληροφόρησή του προέρχεται από ανθρώπους του νόμου «πολύ περισσότερο έμπειρους και γνώστες από τον καθένα μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Λένε ότι ο υπόκοσμος που είναι ανακατεμένος στο παράνομο στοίχημα και στη διακίνηση φαρμάκων, είναι οι ίδιοι απατεώνες, δεν είναι κάτι νέο. Το λέω πέντε – έξι χρόνια και τώρα η Ιντερπόλ με δικαιώνει. Εχει αριθμούς και πληροφορίες και όλοι ανησυχούν ειλικρινά».

Είπε, επίσης, στους δημοσιογράφους, ότι έχουν γίνει απόπειρες δωροδοκίας σε αξιωματούχους του ντόπινγκ και σε κάθε υπόθεση υπήρχαν χιλιάδες δολάρια.

Πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Ρον Νομπλ, είχε πει, πως μόνο από το παράνομο στοίχημα στην Ασία, τα έσοδα είναι περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η Ιντερπόλ συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις της Κίνας, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας και του Βιετνάμ για να καταπολεμήσουν τον παράνομο στοίχημα στο ποδόσφαιρο, που ελέγχεται από εγκληματικά συνδικάτα, όπως η «οικογένεια Γκαμπίνο» της μαφίας των ΗΠΑ.

«Οι πιέσεις για να παραβιαστεί η ακεραιότητα του αθλητισμού θ’ αυξηθούν, θα επεκταθούν και θα προέρχονται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, οποιαδήποτε στιγμή. Σ’ έναν κόσμο, στον οποίον το 2015, 2,5 δισ. άνθρωποι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, θα υπάρχει τεράστια ανάγκη να εντείνουμε την αποτελεσματική αντίδρασή μας», υπογράμμισε ο κ. Νομπλ.

Και δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Νωρίτερα εφέτος, η «Γιακούζα» το εγκληματικό συνδικάτο της Ιαπωνίας, αποδείχθηκε ότι είχε σχέση με το παράνομο στοίχημα στο σούμο, την παραδοσιακή ιαπωνική πάλη!