ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στην Ιταλία το κουβάρι ξετυλίχθηκε με κρατική βούληση και έπειτα από έρευνα

Το σκάνδαλο «Calciopoli» ή «Moggiopoli» συγκλόνισε το ιταλικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το 2006 και οδήγησε στην αφαίρεση δύο πρωταθλημάτων από τη Γιουβέντους, τον υποβιβασμό της στη Serie B, και την τιμωρία των Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα με μικρότερες ποινές.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν είναι σαφές τι ακριβώς έγινε και αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο αυτό τότε, με την υπόθεση να παραμένει ανοιχτή κυρίως για τους Γιουβεντίνους.

Η ονομασία του σκανδάλου προέρχεται από τη λέξη «κάλτσο», που στα ιταλικά σημαίνει ποδόσφαιρο, και το δεύτερο συνθετικό του πολιτικού σκανδάλου «Ταντζεντόπολι», που κλόνισε συθέμελα την ιταλική πολιτική σκηνή. Το Moggiopoli προέρχεται από την πέτρα του σκανδάλου, τον Λουτσάνο Μότζι, που θεωρήθηκε ο εγκέφαλος του δικτύου το οποίο κανόνιζε διαιτητές και παιχνίδια προς όφελος της Γιουβέντους κατά κύριο λόγο.

Η ιστορία του σκανδάλου ξεκινά από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών της Νάπολι σχετικά με την ιταλική εταιρεία μάνατζερ GEA World. Σιγά σιγά οι Αρχές άρχισαν να αποκαλύπτουν ένα τεράστιο δίκτυο παραγόντων ομάδων, διαιτητών, προπονητών, ποδοσφαιριστών και άλλων ανθρώπων του ποδοσφαίρου που συμμετείχαν σε συνεννοήσεις σχετικά με τον ορισμό των διαιτητών και την απόδοσή τους σε αγώνες προς όφελος συγκεκριμένων ομάδων.

Ο κ. Μότζι, τότε γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως ο δημιουργός του δικτύου, χάρη στο οποίο η ομάδα του είχε τον κατάλληλο διαιτητή στο κατάλληλο παιχνίδι. Το δίκτυο περιλάμβανε και ανθρώπους στην ιταλική ομοσπονδία, κάτι που άλλαξε τα πάντα στο ιταλικό ποδόσφαιρο από τότε. Οι κατηγορίες που απευθύνθηκαν βασίστηκαν σε ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, που αποδείκνυαν ότι οι ύποπτοι κανόνιζαν τα παιχνίδια και τους διαιτητές όπως τους βόλευε.

Ετσι, καθώς οι υποκλοπές αυτές δεν ήταν προϊόν εγκλήματος, αλλά στοιχείο από επίσημη κρατική έρευνα, δεν είχαν πρόβλημα να σταθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν αρκετά πιο ήπιες από τις προτάσεις του εισαγγελέα, αλλά και πάλι ήταν αρκετά βαριές. Αφαιρέθηκαν από τη Γιουβέντους τα πρωταθλήματα του 2005 και του 2006 και η ομάδα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία (ο εισαγγελέας είχε προτείνει υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία). Η «μεγάλη κυρία» δεν έχει ακόμη ξανακερδίσει τίτλο από τότε μολονότι επανήλθε άμεσα στην πρώτη κατηγορία.

Ο Λουτσάνο Μότζι τιμωρήθηκε με εφ’ όρου ζωής αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο και τελικά με φυλάκιση 18 μηνών. Τριετής φυλάκιση επεβλήθη στον πρόεδρο της Γιουβέντους, Αντόνιο Τζιράουντο.

Οι ποινές στις άλλες ομάδες είχαν φανεί αρχικά βαριές, αλλά τελικά δεν τους κόστισαν πολύ. Η Μίλαν υπέστη αφαίρεση 8 βαθμών και αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο τελικά όχι μόνο δεν ίσχυσε ο αποκλεισμός από την Ευρώπη, αλλά η Μίλαν ξεκίνησε από τον πρώτο προκριματικό γύρο κι έφτασε μέχρι τον τελικό της Αθήνας το 2007, κατακτώντας και το τρόπαιο. Βαθμοί αφαιρέθηκαν από τις Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα.

Ωστόσο, νεότερα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δικαστική απόφαση του 2006. Η Γιουβέντους με πρώτο τον κ. Μότζι κατηγορεί την Ιντερ, που πήρε τους τίτλους του ’05 και του ’06, ότι έστησε το σκάνδαλο εις βάρος της.

Συγκεκριμένα, η θεωρία συνωμοσίας λέει ότι η στερημένη από τίτλους Ιντερ χρησιμοποίησε τις γνωριμίες της στον ιταλικό ΟΤΕ (Telecom Italia) για να παγιδεύσει τους αντιπάλους της. Η πλευρά των «μπιανκονέρι» θεωρεί αποκαλυπτικό το ότι το διοικητικό στέλεχος της Ιντερ, Γκουίντο Ρόσι, έγινε έκτακτος πρόεδρος της ομοσπονδίας τον Μάιο του 2006, στην κορύφωση του σκανδάλου, ενώ ο Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα, που ήταν επίσης στέλεχος της Ιντερ, ήταν πρόεδρος της Telecom Ιtalia.

Οταν αποχώρησε από το ποδόσφαιρο ο Κριστιάν Βιέρι, πρώην διεθνής επιθετικός, κατηγόρησε επωνύμως τον ιδιοκτήτη της Ιντερ, Μάσιμο Μοράτι, ότι έφτιαξε όλο το σχέδιο με την ιταλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ότι το συμβόλαιό του θα πληρωνόταν κατά 70% από την Ιντερ και κατά 30% από την Telecom Italia.