ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ωρα κρίσιμων αποφάσεων για τη Λίγκα

Από το 1979 που το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα απέκτησε επαγγελματική διάσταση, τα πρωταθλήματα των τριών επαγγελματικών κατηγοριών διοργανώνονται από Ενώσεις (λίγκες) κατά παραχώρηση από την ΕΠΟ. Μέχρι το 2006 και τα τρία πρωταθλήματα διοργανώνονταν από την ΕΠΑΕ, οι οποία υπό το βάρος της συσσωρευμένης αναξιοπιστίας της και λόγω της σφοδρής επιθυμίας των ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής να διαχειρίζονται τα κέρδη τους χωρίς να έχουν «συνεταίρους» τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών, διασπάστηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η Σούπερ Λίγκα. Αυτός ο φιλόδοξος συνεταιρισμός είχε ως βασικούς στόχους την αύξηση των εσόδων, τη διαφάνεια και τη βελτίωση του ποδοσφαιρικού προϊόντος.

Ομως πέντε χρόνια μετά μόνο ο πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί.

Λόγω της συμφωνίας της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων της Σούπερ Λίγκας πλην του Ολυμπιακού και της Ξάνθης που αρνήθηκαν να μετάσχουν, η Σούπερ Λίγκα εισπράττει ετησίως περίπου 41 εκατ. ευρώ και περίπου 19 εκατ. ευρώ ετησίως από τη χορηγική σύμβαση που έχει υπογράψει με τον ΟΠΑΠ.

Οι κλυδωνισμοί στο οικοδόμημα του συνεταιρισμού ως προς τις σχέσεις των μελών του άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2009. Ηταν η πρώτη φορά που η εκλογή προέδρου δεν έγινε με συναίνεση και με έναν υποψήφιο, αλλά με δύο υποψήφιους και αρκετό παρασκήνιο. Υποψήφιοι ήταν ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Ν. Πατέρας και ο πρόεδρος του Εργοτέλη, Απ. Παπουτσάκης που υποστηριζόταν από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σ. Κόκκαλη. Νικητής αναδείχθηκε ο κ. Πατέρας. Το περασμένο καλοκαίρι οι κλυδωνισμοί επανήλθαν και μάλιστα ήταν ακόμη πιο έντονοι αφού χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να προκύψει ο διάδοχος του Ν. Πατέρα.

Οι εκλογές της Σούπερ Λίγκας για τον νέο πρόεδρο άρχισαν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου λίγες ημέρες πριν από τη σέντρα του τρέχοντος πρωταθλήματος. Οι ομάδες είχαν χωριστεί σε δύο ισοδύναμα γκρουπ και στήριζαν διαφορετικούς υποψήφιους. Το ένα γκρουπ που στηριζόταν από τους Ολυμπιακούς (Πειραιώς και Βόλου) προωθούσε την υποψηφιότητα του τότε αντιπροέδρου της ομάδας του Βόλου, Θ. Κανελλόπουλου.

Το άλλο στηριζόταν από τον Γ. Βαρδινογιάννη και προώθησε αρχικά την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Πανιωνίου, Κ. Τσακίρη και στη συνέχεια του προέδρου του Ατρόμητου, Γ. Σπανού. Τελικά προ του αδιεξόδου εξελέγη νέος πρόεδρος ο Β. Μαρινάκης με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ΠΑΕ, πλην της ΑΕΚ και του Αρη. Η κατάσταση, όμως, έφτασε σε οριακό σημείο μετά τα γεγονότα που έγιναν στο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού.

Η επίθεση που δέχτηκαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού από τους οπαδούς του Ολυμπιακού (σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας και το σκεπτικό της απόφασης της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας) και ο τρόπος που αντέδρασε η διοίκηση των «ερυθρόλευκων», φόρτισαν το κλίμα και η κατάσταση έφτασε στα άκρα.

Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Σούπερ Λίγκας, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του συνεταιρισμού. Η πρόταση απορρίφθηκε, οι εκπρόσωποι του ΠΑΟ αποχώρησαν από το συμβούλιο και παραμένει άγνωστο αν θα παραστούν όσο βρίσκεται στην προεδρία ο Β. Μαρινάκης. Η θητεία των προέδρων της Σούπερ Λίγκας είναι διετής. Ομως κανείς μέχρι σήμερα δεν έμεινε για δύο περιόδους. Για διαφορετικούς λόγους και αιτίες οι πρόεδροι μέχρι στιγμής είχαν «ζωή» από κάποιους μήνες (Θανόπουλος, Πατέρας) έως μία σεζόν (Π. Κόκκαλης, Γ. Βαρδινογιάννης, Πηλαδάκης).

Τα 60 εκατ. ευρώ

Η διακοπή της χρηματοδότησης προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τον ΟΠΑΠ αλλά ενδεχομένως, διότι δεν έχει αποσαφηνιστεί, και προς την ΕΠΟ (ποδοσφαιρικές ενώσεις) αποτελεί το ισχυρότερο διαπραγματευτικό ατού της πολιτείας στον διάλογο με το συντεταγμένο ποδόσφαιρο.

Η πρόταση του ΓΓΑ, Π. Μπιτσαξή, να περάσει από τη νέα περίοδο η διοργάνωση του πρωταθλήματος στην ΕΠΟ συνοδεύτηκε και από άλλες προτάσεις, όπως η μετάκληση ξένων διαιτητών αν κριθεί αναγκαίο, η δημιουργία κώδικα δεοντολογίας για διαιτητές και παράγοντες, η παραβίαση του οποίου θα επιφέρει ακόμη και την ποινή της οριστικής απομάκρυνσης από το ποδόσφαιρο και η περαιτέρω αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα.

Επίσης η Σούπερ Λίγκα χαρακτηρίστηκε «ακατάλληλη» για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος υπό τις παρούσες συνθήκες.

Δεν αποκλείεται αν το καλοκαίρι γίνουν κάποιες αλλαγές που ικανοποιήσουν την πολιτεία και δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν γεγονότα και καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε από την τέλεση του ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού μέχρι σήμερα, να υπάρξει μια ανανέωση της εμπιστοσύνης έστω και υπό δοκιμή. Πάντως όπως φάνηκε στο Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας που διεξήχθη την περασμένη Τρίτη, τόσο οι μεγάλες ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), όσο και τα υπόλοιπα μέλη του συνεταιρισμού, δεν συζητούν τη διάσπαση της Σούπερ Λίγκας και την υπαγωγή τους στην ΕΠΟ.

Τα περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως που έχουν εξασφαλιστεί αποτελούν τον κυριότερο λόγο. Η κατανομή πρέπει να γίνεται σε μια αυτονομημένη Σούπερ Λίγκα και όχι σε μια επιτροπή της ΕΠΟ. Οι λόγοι και οι φόβοι είναι προφανείς…