ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

Τι νόημα είχε η χθεσινή συνέντευξη της ηγεσίας της Σούπερ Λίγκας; Ακουγα τι έλεγαν οι παρευρισκόμενοι και αναρωτιόμουν για ποιο λόγο χρειάζονταν συνέντευξη Τύπου για να μας πουν ότι είναι απολύτως ευχαριστημένοι με τα πεπραγμένα τους. Με μια απλή ανακοίνωση θα το κοινοποιούσαν, θα πρόσθεταν και ότι για όλα τα δεινά του ποδοσφαίρου φταίει ο ΓΓΑ κ. Πάνος Μπιτσαξής και θα ήταν περήφανοι και ευχαριστημένοι γιατί το είπαν. Τώρα, το ποιος θα το πίστευε είναι μια άλλη ιστορία. Η οποία δεν τους ενδιαφέρει.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνδικαλιστική ένωση και συντεχνία που να έχει κάνει αυτοκριτική ή να έχει αναλάβει ευθύνες. Η χώρα έφτασε να χρεοκοπήσει κι όμως, το πάγιο αίτημα όλων είναι να μην αλλάξει απολύτως τίποτα: μια χαρά ήμασταν. Το λένε οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι δικηγόροι – ακόμα και οι δημοσιογράφοι. Ολοι όταν ακούν για αλλαγές -το «διαρθρωτικές» αρκετοί το θεωρούν και βρισιά- ξεσηκώνονται και ρίχνουν τα ανάθεμα στο κράτος: γιατί οι ποδοσφαιροπαράγοντες θα ‘πρεπε να είναι διαφορετικοί; Θα απαντήσετε γιατί φέτος στο ποδόσφαιρο γίνονται τέρατα και σημεία και η ίδια η διοργάνωση του πρωταθλήματος είναι φανερά προβληματική, αφού τα ματς δεν ξέρεις πώς θα τελειώσουν.

Ε και; Από πού προκύπτει ότι τους νοιάζει τους ποδοσφαιροπαράγοντες η ποιότητα του προϊόντος τους ή, πολύ περισσότερο, η ηθική του σπορ; Τα λεφτά τους νοιάζουν και στο ποδόσφαιρο, αντίθετα με ό, τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα λεφτά είναι ακόμη πολλά. Φέτος, τα σίγουρα έσοδα των «16» της Σούπερ Λίγκας από τηλεοπτικά συμβόλαια και χορηγίες (κυρίως του ΟΠΑΠ) άγγιξαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Δείξτε μου άλλο επιχειρηματικό χώρο που ξεκινάει με τέτοιες βεβαιότητες.

Δεν τους δικαιολογώ – απλά εξηγώ τη νιρβάνα τους. Μια συνέντευξη Τύπου ενός αληθινού συνεταιρισμού που επιθυμεί την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου θα ‘πρεπε να περιέχει προτάσεις, να ξεκινάει με μια αντρίκεια αυτοκριτική, να προβάλλει την κοινή θέληση των ΠΑΕ να πάνε το ποδόσφαιρο μπροστά.

Ξέρετε γιατί τα έχουν με τον Μπιτσαξή; Οχι γιατί τους ενοχλεί, (όλα τα κέφια τους έχει κάνει, άλλωστε…), αλλά γιατί τους ξεφωνίζει.