ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η αδυναμία της Μάλτας, το «μείον» της Εθνικής μας

Αύριο είναι η μέρα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου. Στον πέμπτο της αγώνα, για τους προκριματικούς του Euro 2012, παίζει στη Μάλτα και φυσικά έχει στόχο μόνο τη νίκη. Διότι μόνο με το τρίποντο θα μπορεί να ελπίζει πως στο τέλος θα βρεθεί στην πρώτη θέση του ομίλου και θα πάρει απ’ ευθείας την πρόκριση για τους τελικούς. Η αντίπαλός μας, χωρίς βαθμό έως τώρα, δεν αποτελεί υψηλό εμπόδιο. Επομένως, από την απόδοση των παικτών μας και μόνον εξαρτάται το αποτέλεσμα.

Στην εποχή του Ρεχάγκελ, αυτό ήταν το… άγχος μας, ακόμα και απέναντι σε πολύ αδύναμες ομάδες. Αν θα μπορούσαμε να «κάνουμε παιχνίδι». Με τον Σάντος στον πάγκο, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, αν και ακόμα δεν μπορούμε να πούμε πως η ομάδα δημιουργεί πολλές φάσεις και ευκαιρίες για γκολ. Τέσσερα γκολ σε ισάριθμους αγώνες με τους τρεις εντός έδρας δεν είναι και ο καλύτερος απολογισμός.

Επομένως, ο σχεδιασμός ανάπτυξης είναι το ζητούμενο από τον Πορτογάλο ομοσπονδιακό προπονητή. Να μπορέσει να βρει την ενδεκάδα, αλλά και το πλάνο, ώστε ν’ ανοιχτούν διάδρομοι προς την εστία της Μάλτας, η οποία είναι δεδομένο πως θα παίξει αμυντικά.

Το γνωστό σύστημα… περιμένουμε πίσω τον αντίπαλο και χτυπάμε στις αντεπιθέσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί αύριο. Η Μάλτα θα παραμείνει κλεισμένη στο καβούκι της και θα μας περιμένει. Κι αυτό θα κάνει δύσκολη την αποστολή της Εθνικής μας. Ας μην ξεχνάμε τις νίκες μεν, αλλά «φτωχές», με Λεττονία και Ισραήλ. Ενώ δεν μπόρεσε να πετύχει δεύτερο γκολ στο 1-1 με τη Γεωργία, στο «Γ. Καραϊσκάκης»! Αντιθέτως, πήρε πολύ εύκολα το 0-0 στην Κροατία, από μία ομάδα που έχει πετύχει οκτώ γκολ σε τέσσερα παιχνίδια.

Θεωρώ πως νίκες όπως αυτή -αν έρθει- επί της Μάλτας ανοίγουν τον δρόμο προς τους τελικούς του Euro 2012. Ομως πιστεύω πως απέναντι σε τέτοιες ομάδες, η Εθνική μας θα τα βρίσκει ακόμα σκούρα. Κι αυτό επειδή ο Σάντος δεν μπορεί να αποβάλει από τους παίκτες, ειδικά από όσους φορούσαν τη γαλανόλευκη στην εποχή του Γερμανού προκατόχου του, μία συγκεκριμένη αγωνιστική νοοτροπία.

Τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό ο νυν ομοσπονδιακός; Ή να κατορθώσει να τους αλλάξει… μυαλά ή να σταματήσει να τους χρησιμοποιεί, τουλάχιστον ως βασικούς. Διότι μία βαθμολογική απώλεια αύριο θα σημαίνει «ταφόπετρα» στα όνειρα για απ’ ευθείας πρόκριση. Ακόμα κι αν έχει χάσει βαθμούς νωρίτερα η Κροατία στη Γεωργία.