ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ζούρος κρατάει ψηλά τον πήχυ

Ετοιμος… προ πολλού για να αποδεχθεί τη μέγιστη τιμή που του έγινε, αλλά και συνάμα την ανάλογη ευθύνη που θα έχει στην τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας μπάσκετ, εμφανίσθηκε ο Ηλίας Ζούρος, στην επίσημη παρουσίασή του από την ΕΟΚ. Ο 45χρονος προπονητής εγκαινίασε ατύπως το νέο κεφάλαιο που «άνοιξε» η διοίκηση της ομοσπονδίας στη συνεργασία της με εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τεχνικών, αν και έχει προηγηθεί η περίπτωση του 36χρονου Γιαννάκη, το 1997.

Ο Ζούρος ήταν απλός, απέριττος και ευθύς στις απαντήσεις που έδωσε για όλα τα θέματα που ρωτήθηκε. Το βέβαιο είναι ότι ο συγκεκριμένος προπονητής έχει «φορτώσει» τις πλάτες του με περισσότερες εμπειρίες για την καθοδήγηση της καταξιωμένης εθνικής ομάδας, εννέα χρόνια μετά την… περιπετειώδη ενασχόλησή του με τον πάγκο του Ολυμπιακού.

«Δεν νιώθω πίεση. Η εθνική ομάδα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας μου, γιατί πρόκειται για την κορυφαία ομάδα του ελληνικού μπάσκετ», είπε ο νέος τεχνικός της Εθνικής και συνέχισε: «Υπάρχουν ευθύνες και η ομάδα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, αλλά είμαστε εδώ για να την κρατήσουμε ψηλά και να πάμε ακόμη ψηλότερα».

Η πρώτη αποστολή του Ηλία Ζούρου θα γίνει με την εθνική ομάδα στα γήπεδα της Λιθουανίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για το Ευρωμπάσκετ και ο νέος τεχνικός, που δουλεύει ήδη στη χώρα της Βαλτικής, από τον πάγκο της Ζαλγκίρις, δεν κατέβασε ούτε ένα… πόντο τον πήχυ του ελληνικού στόχου

«Δεν κρυβόμαστε. Πιστεύουμε ότι έχουμε τις δυνατότητες και θέλουμε να ανεβούμε στο βάθρο», ήταν τα λόγια του προέδρου της ΕΟΚ Γ. Βασιλακόπουλου και ο Ζούρος επαύξησε: «Ο στόχος είναι να φτάσεις όσο ψηλότερα γίνεται. Να διεκδικήσεις το μετάλλιο. Οταν λέμε πως πάμε για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι σαν να μην πιστεύουμε σε μας. Θέλουμε να καταφέρουμε να είμαστε στον τελικό. Μετά κοιτάς την πρόκριση».

Για την ανταπόκριση των διεθνών, την προαγωγή ταλαντούχων παικτών από τις μικρότερες εθνικές ομάδες και την αγωνιστική φιλοσοφία του, ο Ζούρος, ορθώς, τόνισε ότι πρόκειται για συνάρτηση των δύο πρώτων με το τρίτο στοιχείο.

«Πρώτα πρέπει να δούμε το υλικό που θα έχουμε στα χέρια μας. Ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς είναι μεγάλοι παίκτες και τους θέλουμε. Θα γίνουν συζητήσεις, δεν υπάρχει βιασύνη. Παρακολουθώ τους νέους παίκτες. Πάντα, στην Εθνική υπήρχε μια «μαγιά» νέων και παλιών παικτών. Καλό θα ήταν να ανεβάσουμε λίγο την ταχύτητα με το μυαλό που ήδη έχουμε».