ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Ξεθάβει» υποθέσεις ντόπινγκ ο WADA

Η ποδηλασία και οι έλεγχοι σε αθλητές στίβου της Τζαμάικας και της Κένυας θα μπουν στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), όπως ανακοίνωσε χθες ο απερχόμενος πρόεδρός του, Τζον Φέιχι, ενώ καθιερώνεται το «διαβατήριο στεροειδών» για τους αθλητές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Ντόπινγκ στον Αθλητισμό, που ολοκληρώνεται μεθαύριο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ο Αυστραλός παράγοντας δήλωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή που θα διερευνήσει το ιστορικό των σκανδάλων ντοπαρίσματος στην πολύπαθη ποδηλασία.

Ο κ. Φέιχι θα συναντηθεί σήμερα με τον νέο πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενωσης Ποδηλασίας, Μπράιαν Κούκσον, για να συζητήσουν τις συνέπειες του τεράστιου σκανδάλου πέρυσι με τον Λανς Αρμστρονγκ. Ερωτηθείς αν μπορεί να μειωθεί η ποινή στον Αμερικανό ποδηλάτη με αντάλλαγμα τη συνεργασία του στο κυνήγι του ντόπινγκ, ο κ. Φέιχι απάντησε ότι για κάτι τέτοιο «θα χρειαστεί κάτι σαν θαύμα. Θα πρέπει να υπάρχει ένας πάρα πολύ καλός λόγος γι’ αυτό».

Η αναφορά σχετικά με την αμφιλεγόμενη ποιότητα των ελέγχων των Τζαμαϊκανών στους αθλητές τους θα εξεταστεί την Παρασκευή, με τον κ. Φέιχι να σχολιάζει ήδη ότι οι Τζαμαϊκανοί «την πάτησαν, είναι ξεκάθαρο». Ο ίδιος τόνισε ότι από έλεγχο μπορεί να περάσουν και οι αρχές κατά του ντόπινγκ στην Κένυα.

Αποκάλυψε ακόμη ότι το λεγόμενο διαβατήριο στεροειδών των αθλητών είναι έτοιμο προς εφαρμογή, δημιουργώντας ένα αρχείο στοιχείων αντίστοιχο με το βιολογικό διαβατήριο, για τον έλεγχο της χρήσης στεροειδών. Τέλος, επιβεβαίωσε ότι η Βραζιλία δεν θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το νέο της εργαστήριο ελέγχων κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του καλοκαιριού, κατόπιν της ανάκλησης από τον WADA της αδείας του προηγουμένου, κι έτσι η FIFA θα υποχρεωθεί να στέλνει αεροπορικώς τα δείγματα ούρων και αίματος σε πιστοποιημένο εργαστήριο στη Λωζάννη! Το εργαστήριο στο Ρίο θα είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς του 2016.

Μεθαύριο αναμένονται η επικύρωση του νέου Κώδικα του WADA, που θα ισχύσει από το 2015 και, μεταξύ άλλων, επιβάλλει τετραετή αποκλεισμό αντί του ισχύοντος διετούς σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες περί ντόπινγκ, και η ανάδειξη του Βρετανού αντιπροέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Κρεγκ Ρίντι στην προεδρία του WADA, για την οποία είναι ο μοναδικός υποψήφιος.