ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο WADA αφαίρεσε την άδεια ελέγχου δειγμάτων από τη Ρωσία

Αίσθηση προκάλεσαν αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο. Κατ’ αρχάς, η απόφασή του για προσωρινή αφαίρεση της αδείας του εργαστηρίου ελέγχων της Ρωσίας καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, τον Φεβρουάριο. Ο WADA ζήτησε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή «να φροντίσει για την απόλυτη ακεραιότητα όλων των αναλύσεων».

Την ίδια ώρα, Τζαμάικα και Κένυα έχουν μπει στο στόχαστρο του Οργανισμού. Οι δύο αυτές χώρες, όμως, αποτελούν βασικό «τροφοδότη» αθλητών στον κλασικό αθλητισμό, γεγονός που έκανε τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF), Λαμίν Ντιάκ, να ξεσπαθώσει κατά του WADA λέγοντας ότι στοχοποιεί τις δύο χώρες. Η στάση του Οργανισμού πάντως κατά της πατρίδας του έχει επηρεάσει και τους… τραπεζικούς λογαριασμούς του Γουσέιν Μπολτ. «Χάνω χρήματα», ήταν τα πρώτα λόγια που είπε μετά την ανακήρυξή του, για πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, σε κορυφαίο αθλητή της χρονιάς. «Υπάρχει μία έρευνα σε εξέλιξη σχετικά με τη χρήση ουσιών από Τζαμαϊκανούς αθλητές. Πρέπει να ξεκαθαρίσει, διότι μου προκαλεί προβλήματα», τόνισε.

Αυτό όμως που τον τρομάζει περισσότερο από όλα είναι η πληροφορία πως, εάν η Τζαμάικα δεν συμμορφωθεί με τον κώδικα του WADA, τότε οι αθλητές της θα αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς. «Ο στίβος είναι η δουλειά μου και θέλω να αγωνίζομαι στους Ολυμπιακούς», υπογράμμισε ο Γιουσέιν Μπολτ, καθώς οι χορηγοί του θα τον υποστηρίξουν μόνον εάν αγωνιστεί στο Ρίο.