ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εκθεση κόλαφος για Κατάρ και FIFA

Σοκ και προβληματισμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη, έχει προκαλέσει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας που υπάρχουν στο Κατάρ, ενόψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Σεπ Μπλάτερ στο Κατάρ και τις δηλώσεις του προέδρου της FIFA στις οποίες τονιζόταν πως «όλα πάνε βάσει προγράμματος», έρχεται η έκθεση του Οργανισμού να προσγειώσει ανώμαλα τη… στρατηγική της αδιαφορίας.

Αρκετοί εκ των εργατών που βρίσκονται εκεί και στην πλειονότητά τους είναι μετανάστες, πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας κάτι που αποτελεί μια σύγχρονη μορφή σκλαβιάς, όπως αναφέρεται στην Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Μιας Εκθεσης, που βασίστηκε σε δύο πρόσφατες επιθεωρήσεις και καταδεικνύει για ακόμη μια φορά τα προβλήματα που συνεχώς έρχονται στο φως από μαρτυρίες, χωρίς τίποτα να αλλάζει στην πραγματικότητα. Ανθρωποι εργάζονταν 12 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε μια περίοδο κατά την οποία η θερμοκρασία βρίσκεται πολύ συχνά στους 45 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά. Το εργατικό Δίκαιο του Κατάρ, αναφέρει πως το ανώτατο ωράριο μπορεί να φθάσει τις 10 ώρες, ενώ μεταξύ των ωρών 11.30 π.μ και 1.30 μ.μ υπάρχει απαγόρευση εργασίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτοί οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, σύμφωνα με τους ελεγκτές.

Εργάτες από το Νεπάλ τους ανέφεραν πως η συμπεριφορά προς το πρόσωπο τους παρέπεμπε σε «ζώα» – έτσι μάλιστα τους αποκαλούσε ένας εκ των διευθυντών στις εργασίες ενός γηπέδου. Συν τοις άλλοις, δεν παρέχεται η απαραίτητη ιατρική ασφάλεια προς τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και η εργασιακή, αφού σε κάποιες περιπτώσεις εργάτες βρίσκονται στις οικοδομές χωρίς εξοπλισμό και κράνη.

Παράλληλα, το νομικό σύστημα του Κατάρ, δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν δεδουλευμένα, στερώντας τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα να φύγουν από τη χώρα, αν δεν έχει δοθεί συγκατάθεση από τον εργοδότη. Τέτοιες περιπτώσεις, έχουν οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους στην αυτοκτονία, καθώς αδυνατούν να βρουν λύση στα αδιέξοδα προβλήματά τους, αναφέρεται στην Εκθεση.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, ρεπορτάζ του Βρετανικού «Γκάρντιαν» είχε αναγκάσει τη FIFA να αναδείξει το θέμα των εργασιακών συνθηκών στο Κατάρ, έπειτα από την αποκάλυψη θανάτων πολλών εργατών, αλλά και την εκτίμηση πως τα τραγικά αυτά περιστατικά θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 4.000, μέχρι την έναρξη της διοργάνωσης σε 9 χρόνια!

Μετά τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, η FIFA τοποθετήθηκε μέσω επίσημης ανακοίνωσής της επί του θέματος, αναφέροντας πως «η FIFA κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων ως αρχή όλων των δραστηριοτήτων μας. Κατανοεί και συμμερίζεται τις προσπάθειες της Διεθνούς Αμνηστίας προς την κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με το καταστατικό και τον σκοπό της Ομοσπονδίας». Πολλοί είναι όμως εκείνοι, που κατηγορούν ευθέως τη FΙFΑ για περιορισμένη βούληση στην επίλυση του ζητήματος.

Πέραν των απίστευτων περιστατικών ανθρώπινης εκμετάλλευσης, εκκρεμεί και το πόρισμα έρευνας που βασίζεται στις καταγγελίες αναφορικά με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν πως είχε προηγηθεί χρηματισμός στελεχών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, για να δοθεί η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην αραβική χώρα.

Αναφερόμενος στην έρευνα, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι είπε πως «τα ευρήματα δείχνουν ένα ιδιαιτέρως ανησυχητικό επίπεδο εκμετάλλευσης στον ευρύτερο τομέα των κατασκευών στο Κατάρ. Η FIFA έχει καθήκον να στείλει ένα ισχυρό δημόσιο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κατασκευή έργων που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο», τόνισε ο κ. Σέτι.

Οσον αφορά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εργασίες των κατασκευών, ο κ. Σέτι ανέφερε πως «θα έπρεπε οι εταιρείες να δρουν εκ των προτέρων, προλαμβάνοντας αυτά τα περιστατικά και όχι κατόπιν καταγγελιών για τις συνθήκες. Το να κλείνεις τα μάτια στην εκμετάλλευση είναι ανεπίτρεπτο, ιδίως όταν υπάρχει απώλεια ζωής ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το ζήτημα που προβληματίζει εντόνως ωστόσο, έγκειται στο ότι ναι μεν η Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο το όλο θέμα με την εργασιακή εκμετάλλευση υφίσταται τα τελευταία 2,5 χρόνια χωρίς να παρατηρείται κάποια βελτίωση στις συνθήκες εργασιών.