ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Να διακόπτονται οι ύποπτοι αγώνες»

Την πρόταση προς την ΕΠΟ για προληπτική διακοπή αγώνων όταν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης κατέθεσε ο εκπρόσωπος της Φούτμπολ Λιγκ, Γ. Καλαποτλής, στη χθεσινή δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου «Don’t fix it» που διοργάνωσε ο ΠΣΑΠ.

Ειδικότερα, ο κ. Καλαποτλής είπε: «Ζητήσαμε από την ΕΠΟ να έχουμε έγκαιρη πληροφόρηση πριν από την έναρξη των αγώνων. Αν παρουσιάζει ένα ματς ύποπτο στοιχηματισμό κάτι που είναι ένδειξη, να υπάρχει δυνατότητα από τη διοργανώτρια ή από μία επιτροπή, αναβολής του αγώνα. Οταν θα τους τη χαλάσεις μία δύο φορές θα πάρουν το μάθημά τους και θα μειωθούν κάποια πράγματα. Οταν ζητάμε από έναν ποδοσφαιριστή να πάρει μέρος σε στημένο αγώνα γίνεται εκπόρνευση. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές χρωστάνε στον τζόγο δεν χρωστάνε στον μπακάλη της γειτονιάς τους και είναι τα πιο εύκολα θύματα. Για να στηθεί ένα ματς πρέπει να μετέχει ο ποδοσφαιριστής».

Ο νομικός σύμβουλος του ΠΣΑΠ, Θ. Μακρυνιώτης, ανέλυσε τη νομοθεσία για τους προσυνεννοημένους αγώνες και αντιπαρέθεσε τις ποινές που προβλέπει η ΕΠΟ τις οποίες χαρακτήρισε «χαλαρές»: «Υπάρχει αποδεικτική δυσκολία ή ένδεια και γι’ αυτό ο νομοθέτης έχει προβλέψει κάποια κίνητρα σε ανθρώπους που θα καταθέσουν, όπως η αναστολή ποινής. Υπάρχουν η προστασία μαρτύρων και η ανακριτική διείσδυση από τις ανακριτικές αρχές. Προβλέπεται πλέον ποινή κάθειρξης, ενώ από την πλευρά της ΕΠΟ υπάρχει αντιδιαστολή, καθώς οι ποινές είναι χαλαρές και θα έπρεπε να εναρμονιστούν με τον εθνικό νομοθέτη. Η FΙFΑ έχει βγάλει εγκύκλιο όταν μία oμοσπονδία δεν έχει μηχανισμούς αντιμετώπισης του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων της δίνει το δικαίωμα να παρέμβει».