ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία η λέξη «επένδυση» έχει χαθεί από το λεξιλόγιό μας. Και γι’ αυτό προκαλεί απορία, και πολλές φορές και αμφιβολία, αν αληθεύει η είδηση πως ένας επιχειρηματίας, ντόπιος ή ξένος, είναι διατεθειμένος να βάλει λεφτά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Την τελευταία δεκαετία, οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες που ευοδώθηκαν δεν μετριούνται ούτε στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ακόμα και η φράση «δέκα Αμπράμοβιτς» του Ανδρέα Βγενόπουλου, που ειπώθηκε όταν εκτόξευε στα ουράνια τον ενθουσιασμό των φίλων του Παναθηναϊκού, σκορπίστηκε στους ανέμους, αφήνοντας την ιστορική ομάδα στο χείλος του γκρεμού.

Προς το παρόν, ουσιαστικά υπάρχουν δύο επενδυτικές προσπάθειες στο ποδόσφαιρο. Η μία είναι από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που πήρε μια ΠΑΕ στην οποία είχε βάλει το νερό στο αυλάκι, με τον δικό του τρόπο, ο Σωκράτης Κόκκαλης, και αυτή του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, όπου το τοπίο παραμένει νεφελώδες.

Στην πρώτη, ο σημερινός ιδιοκτήτης της πειραϊκής ΠΑΕ βρήκε ένα ιδιόκτητο γήπεδο. Μια ομάδα που είχε εξασφαλισμένα τουλάχιστον είκοσι εκατομμύρια έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ. Δηλαδή… μαγαζί γωνία. Παρ’ όλα αυτά, η κρίση έχει επιδράσει και τα έσοδα από τα εισιτήρια έχουν καθοδική πορεία.

Στον ΠΑΟΚ, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Τα χρέη προς το Δημόσιο παραμένουν και πολύ δύσκολα θα παραγραφούν οι προσαυξήσεις, αφού πιστεύω πως κανείς πολιτικός δεν θα τολμήσει να προωθήσει μία τέτοια τροποποίηση, όταν ο Ελληνας φορολογούμενος… ξεζουμίζεται. Επιπλέον, ο «Δικέφαλος» παραμένει ουσιαστικά άστεγος, αφού το γήπεδο της Τούμπας δεν προσφέρει έσοδα, πέραν των εισιτηρίων, ενώ δεν διαθέτει και το απαραίτητο σύγχρονο προπονητικό κέντρο.

Στον Παναθηναϊκό, μετά την πολυμετοχική αποτυχία, πολλοί πίστεψαν πως η ομάδα θα ακολουθούσε τα… χνάρια της ΑΕΚ. Υποβιβασμός στην Γ΄ Εθνική και απαλοιφή όλων των υποχρεώσεων. Οπότε θα ήταν πολύ εύκολο, ένας να πάρει την ομάδα και να την οδηγήσει πάλι στη μεγάλη κατηγορία. Κάτι ανάλογο που κάνει ο Μελισσανίδης με την Ενωση. Του οποίου η ουσιαστική δυσκολία του έγκειται να βρει ή να βάλει ο ίδιος τα χρήματα που υπολείπονται για την «Αγια-Σοφιά». Ενα έργο που, αν ολοκληρωθεί, θα καταγραφεί ως τεράστια προσωπική του επιτυχία.

Στον Παναθηναϊκό, με την παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου, επέλεξαν να το «παλέψουν» οικονομικά και να βγάλουν την ομάδα από τη στενωπό, χωρίς να την «εξαφανίσουν». Ηταν ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο. Που όμως, τελικά, φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Το πότε θα τους δρέψει, δεν είναι δυνατόν να οριοθετηθεί ακόμη.

Είναι όμως γεγονός πως η έξοδος από τη στενωπό είναι ορατή. Και δεν είναι τυχαία η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, με τη συμμετοχή ξένου επενδυτή. Οι ανακοινώσεις του Γιάννη Αλαφούζου μετά τη συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και η δήλωση του τελευταίου δείχνουν πως άρχισαν να δρομολογούνται οι εξελίξεις. Η θετική τους κατάληξη θα ωφελήσει και τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο.