ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Απ’ τα μαύρα γάντια στην μπανάνα

Απ’ τα μαύρα γάντια στην μπανάνα

Σεβασμός. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η UEFA, για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη μάχη που δίνει κατά των κάθε λογής διακρίσεων στο ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό. Μια υποκειμενική άποψη, μπορεί να κατηγορήσει την UEFA για αρκετά πράγματα που έχουν να κάνουν με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη μάχη που δίνει κατά του ρατσισμού.

Με παραδειγματικές τιμωρίες, με διαφημιστικές καμπάνιες στις οποίες συμμετέχει το σύνολο των ποδοσφαιριστών, αλλά και τη λέξη «σεβασμός» (Respect), να βρίσκεται σε όλα τα ευρωπαϊκά γήπεδα όποτε διεξάγονται αγώνες της UEFA.

Τις τελευταίες ημέρες, σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας δραστηριοποιείται το «κίνημα της μπανάνας», στο οποίο οι ποδοσφαιριστές τρώνε συμβολικά μια μπανάνα για να υπογραμμίσουν την αντίθεσή τους στα ρατσιστικά κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων. Στην Ισπανία, ο οπαδός της Βιγιαρεάλ που πέταξε την μπανάνα στον Ντάνι Αλβες εντοπίστηκε, η φωτογραφία του «ανέβηκε» στο Ιντερνετ και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως δεν θα ξαναπαρακολουθήσει αγώνες από κοντά. Στην Ελλάδα, ο Λεάντρο Σαλίνο του Ολυμπιακού επίσης δέχθηκε μπανάνα στον πρόσφατο ημιτελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ αλλά η αντίδραση ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα συνέβησαν στην Ισπανία.

Η ποδοσφαιρική χρονιά που διανύουμε, είχε πάρα πολλά περιστατικά στα οποία η UEFA επιλήφθηκε τέτοιων θεμάτων. Είτε όταν ακούγονταν συνθήματα, είτε όταν αναρτήθηκαν πανό με ρατσιστικό περιεχόμενο, η UEFA αποφάσισε να κλείσει την εξέδρα από την οποία προήλθαν οι εν λόγω φωνές και τοποθετήσεις, όπως είδαμε στο Αλιάνζ Αρίνα του Μονάχου, ή το Γήπεδο Καραϊσκάκη.

Ιστορικά, η πορεία του ρατσισμού στον αθλητισμό παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αποτέλεσαν το μέσο για ορισμένους αθλητές που ήθελαν να αναδείξουν το θέμα των διακρίσεων. Η κατάκτηση 4 χρυσών μεταλλίων από τον Τζέσε Οουενς το 1936, δεν στάθηκε ικανή για να δώσει το βραβείο του Αμερικανού αθλητή της χρονιάς στον Οουενς με τον τίτλο να απονέμεται στον λευκό αθλητή που πανηγύρισε το χρυσό στο Δέκαθλο.

Χαρακτηριστικότερη εικόνα, όλων, οι Ολυμπιακοί του Μεξικού το 1968, όταν οι Αμερικανοί Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος κατέκτησαν το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα, στα 200μ. Κατά την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου, ανέβηκαν στο βάθρο χωρίς παπούτσια και με σφιγμένες τις γροθιές τους με μαύρα γάντια, έδειξαν την αντίδρασή τους για τον ρατσισμό στην Αμερική.

Τελευταίο περιστατικό στην Αμερική που προκάλεσε την οργή και του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το ρατσιστικό παραλήρημα του ιδιοκτήτη των Λος Αντζελες Κλίπερς Ντέιβιντ Στέρλινγκ, ο οποίος τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από το ΝΒΑ, σε ένα ζήτημα που προκάλεσε σάλο στην Αμερική.

Τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, αρκετοί ποδοσφαιριστές βρέθηκαν στο επίκεντρο λόγω ρατσιστικών υποθέσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια αγώνων, όταν πάνω στην ένταση του αγώνα επιτέθηκαν φραστικά σε αντιπάλους τους.

Το πρόβλημα είναι σαφέστατα μεγάλο, αλλά αν μη τι άλλο, οι αρχές δείχνουν άμεσα τα αντανακλαστικά τους. Στην Ελλάδα, οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις ήταν αυτές του Γιώργου Κατίδη, της Βούλας Παπαχρήστου.