ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εκτός μνημονίου

Εκτός μνημονίου

Στο ποδόσφαιρο, σχεδόν όλοι είμαστε «ειδικοί». Το… σλόγκαν «κάνε με για μία μέρα πρωθυπουργό και θα σώσω την Ελλάδα», ισχύει πολύ περισσότερο για μας τους αθλητικούς συντάκτες, οι οποίοι δεν αρκούμαστε να έχουμε άποψη, μόνο στα δρώμενα στον ελλαδικό χώρο, αλλά το παίζουμε ειδήμονες και για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Καταφέραμε και βγάλαμε… άχρηστους σε δύο αγώνες, τον Γκουαρδιόλα και τον Μουρίνιο.

Μην εκπλήσσεστε όμως. Είναι αληθές. Και δεν χρειάζεται να ανατρέξετε σε βάθος χρόνου. Μία ματιά, στα ρεπορτάζ της αρχής της περιόδου και θα δείτε τι είχαν προβλέψει αρκετοί για το πού θα βρισκόταν ο Παναθηναϊκός, στο τέλος της περιόδου, που διανύουμε. Με πολύ… αισιόδοξη ματιά, δεν θα έπεφτε απευθείας Γ΄ Εθνική, όπως η ΑΕΚ, αλλά θα πάλευε την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία.

Η διάψευση ήρθε, όχι μόνο για το καλό του ιστορικού συλλόγου, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι αυτό επειδή ένας υγιής ανταγωνισμός, ανεβάζει το επίπεδο και των ομάδων, αλλά και της Εθνικής. Ας μην κρυβόμαστε. Αν δεν υπάρχει δυνατός Παναθηναϊκός, δεν θα υπάρξει και στο μέλλον δυνατός Ολυμπιακός. Και γι’ αυτό, θα πρέπει να επανέλθουν, το συντομότερο δυνατό η ισχυρή ΑΕΚ, ο Αρης και να μη χάσει τον προσανατολισμό του ο ΠΑΟΚ.

Κάτι που κινδύνεψε να πάθει ο Παναθηναϊκός, όταν βγήκε βαριά πληγωμένος, από τα λάθη που είχαν γίνει στην εποχή της πολυμετοχικότητας. Τότε που βρέθηκε ο σύλλογος, ένα βήμα πριν από τον γκρεμό. Δεν χρειαζόταν και πολύ να πέσει στο κενό, με καταστροφικές συνέπειες. Το πώς έγινε η μεγάλη επιστροφή, δεν πρέπει να αναχθεί στο χώρο των… θαυμάτων.

Ούτε σε κάποιο μαγικό ραβδί, στα χέρια των διοικούντων. Απλά, ένας σχεδιασμός, μέσα σε λογικά οικονομικά πλαίσια βάσει των δυνατοτήτων. Εμπιστοσύνη στον προπονητή και σ’ αυτούς που έκαναν τις μεταγραφές και φυσικά η έκκληση προς τον κόσμο να στηρίξει αυτή τη δουλειά. Χωρίς γκρίνια και μεμψιμοιρία, ακόμα και στα… στραβά αποτελέσματα.

Τελικά, με έναν τελικό, που θα γραφτεί στην ιστορία του, έκλεισε μία παρένθεση, από την οποία η σημερινή διοίκηση, θα πρέπει να πάρει τα διδάγματά της. Και να συνεχίσει να βαδίζει βάσει του σχεδίου το οποίο έχει καταστρώσει. Πέρσι, είχε χαθεί η Ευρώπη, λόγω του οικονομικού ανοίγματος, που η κάλυψή του, φαινόταν αδύνατο να γίνει. Φέτος η άδεια έχει εξασφαλιστεί και η επιστροφή στα σαλόνια είναι γεγονός. Το αν θα είναι στο μεγαλοπρεπές του Τσάμπιονς Λιγκ, εξαρτάται και από την τύχη, ανάλογα με την κλήρωση. Και φυσικά, πάντα αν έχει καταφέρει να τερματίσει πρώτος στα πλέι οφ.

Ο Παναθηναϊκός, βγήκε πολύ πιο γρήγορα, από όσο υπολόγιζαν, ακόμα και οι φίλοι του, από το… μνημόνιο. Ομως όπως κάθε οικονομία, αν αρχίσει να σκορπά, όσα με κόπο περιμάζεψε και δεν εξακολουθήσει να υπάρχει η υπομονή από τον κόσμο του, είναι πολύ εύκολο να βρεθεί στην ίδια θέση.