ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν τα πρώτα «θύματα»

Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν τα πρώτα «θύματα»

Μπορεί η UEFA να μην αποκλείει ακόμη ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για παραβίαση των κανονισμών περί του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play), αλλά θα επιβάλει αυστηρότατες ποινές στις πρωτοπόρους της Αγγλίας και της Γαλλίας, Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν με πρόστιμα 60 εκατ. ευρώ στην καθεμία και περιορισμούς στο ρόστερ τους για του χρόνου.

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην «Εκίπ» (Γαλλία) και ρεπορτάζ στο BBC (Αγγλία), έτοιμη να επιβάλει πέρα από το πρωτοφανές για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα πρόστιμο, και έναν… στενό κορσέ στις ομάδες που ξοδεύουν πολύ περισσότερα από τα έσοδά τους. Ηδη όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα έχει εννέα συλλόγους στο στόχαστρο, χωρίς να τους κατονομάσει.

Τα χθεσινά ρεπορτάζ όμως αποκαλύπτουν ότι τουλάχιστον οι δύο αραβικής ιδιοκτησίας υπερομάδες των Παρισίων και του Μάντσεστερ πρόκειται να πληρώσουν από 60 εκατ. ευρώ αλλά και να υποστούν περιορισμό τόσο στα έξοδά τους για του χρόνου όσο και στον αριθμό των ποδοσφαιριστών που θα μπορούν να έχουν στο ρόστερ τους για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό μάλιστα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ της UEFA και των συλλόγων.

Σύμφωνα με την «Εκίπ», η ΠΣΖ θα πρέπει να περιοριστεί σε 21 μόνο ποδοσφαιριστές στο Τσάμπιονς Λιγκ του χρόνου, αντί του συνήθους ρόστερ των 25 παικτών, και να καταβάλει εντός των επόμενων τριών ετών το πρόστιμο των 60 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά θα πρόκειται για παρακράτηση των μπόνους που χορηγεί η UEFA για τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, και θα ανέρχεται στα 20 εκατ. ετησίως. Επιπλέον, θα μπει όριο στα χρήματα που θα δαπανήσει του χρόνου για συμβόλαια παικτών.

Το Ρόιτερς μετέδωσε χθες ότι αντίστοιχες θα είναι οι κυρώσεις και στη Σίτι, που όμως βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με την UEFA για τον ακριβή συμβιβασμό, με προθεσμία επίτευξης συμφωνίας ώς αυτή την Παρασκευή. Σε περίπτωση αποτυχίας ενός συμβιβασμού, η υπόθεση της αναφερόμενης ομάδας θα πάει σε ειδική επιτροπή διαιτησίας τον Ιούνιο.