ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το σκάνδαλο Μινούτσι και η πτώση της Σιένα

Το σκάνδαλο Μινούτσι και η πτώση της Σιένα

Η σύλληψη του πρώην προέδρου της Σιένα, Φερντινάντο Μινούτσι, πριν από μία εβδομάδα, στην Μπολόνια, όπου ζούσε από τον Φεβρουάριο του 2013, δεν προξένησε σοκ στο ιταλικό μπάσκετ, αλλά όπως λένε και οι Ιταλοί φίλαθλοι, η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» ήταν θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί στην ομάδα που έχει κατακτήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας, επτά φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ο άλλοτε πανίσχυρος Μινούτσι, που διαχειριζόταν από την τράπεζα – χορηγό της Σιένα, τη Monte Dei Paschi, περίπου 20-25 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε αγωνιστική περίοδο, είχε αντιληφθεί εγκαίρως ότι θα έφτανε στη σύλληψη και είχε εκμυστηρευτεί τις ανησυχίες του στην οικογένειά του, καθώς και σε τρεις επιστήθιους φίλους και συνεργάτες. Συνολικά, 55 μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν στον ανακριτή για τον Φερντινάντο Μινούτσι, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σιένα. Η περίπτωση του Μινούτσι και η χρονική περίοδος στην οποία η ιταλική Δικαιοσύνη και η αντίστοιχη υπηρεσία του ΣΔΟΕ άρχισαν ενδελεχή έλεγχο στο λογιστήριο της Σιένα και στην τραπεζική χορηγία, έχει πολλά κοινά στοιχεία με αντίστοιχες ελληνικές περιπτώσεις την περίοδο κρίσης που διανύει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η οικονομία των δυτικών γειτόνων μας διανύει περίοδο σοβαρής κάμψης και μπορεί να μην έχει φτάσει την εποχή των ελληνικών μνημονίων, αλλά η περίοδος ανοχής για τις πολλές ενδείξεις που υπήρχαν στην ύποπτη δραστηριότητα επιχειρηματιών φαίνεται πως έχει λήξει.

Η ζημία για το ιταλικό Δημόσιο φτάνει στα 23 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε στον 61χρονο Μινούτσι, καθώς υπάρχει λίστα 17 παικτών με τους οποίους, από το 2007 μέχρι και το 2013, είχαν υπογραφεί συμβόλαια με χαμηλές αποδοχές για να αποφεύγεται η καταβολή του ανάλογου φόρου (35%) και παράλληλα υπήρχε ιδιωτικό συμφωνητικό για τον πακτωλό των ευρώ που εισέπρατταν οι πρωτοκλασάτοι παίκτες.

«Μερικές περιπτώσεις συμβολαίων ήταν… απίστευτες για τα ποσά που αναγράφονταν. Δεν γινόταν, δηλαδή, να έχουν παίξει στη Σιένα παίκτες πρώτης γραμμής στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, να ήταν γνωστό ότι τα κασέ τους ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρωλίγκα, αλλά τα χρήματα των συμβολαίων τους να ήταν δύο και τρεις φορές χαμηλότερα», υποστηρίζει ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας Gazetta dello Sport Τζιουζέπε Νίγκρο, ενώ θεωρεί πως και η εν γένει στάση της διοργανώτριας αρχής του ιταλικού πρωταθλήματος, Legabasket, εγείρει πολλά ερωτήματα για την (θεωρητική) άγνοια που είχε στην κατάθεση αυτών των «φτωχών» συμβολαίων.

«Είναι βέβαιο πως αυτά που συμφωνούν και υπογράφουν κάθε ομάδα και κάθε παίκτης αφορούν τους ίδιους και αν έχουν διαφωνία θα φτάσουν στα δικαστήρια. Στην περίπτωση της Σιένα, υπάρχει θέμα υπερβολής και πρόκλησης», είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Μπορεί να υπάρχουν παρόμοια συμβόλαια και σε άλλες ομάδες για να αποφεύγεται η καταβολή φόρων, αλλά στη Σιένα, η “τρύπα” των 35-40 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ μεγάλη. Φυσικά, όλοι οι παίκτες θα μιλήσουν με τα καλύτερα λόγια για τον Μινούτσι, αφού άπαντες ήταν καλοπληρωμένοι και η ομάδα ήταν ασυναγώνιστη στο γήπεδο, αλλά όλο αυτό το σύστημα φοροδιαφυγής ήταν προκλητικό και διήρκεσε αρκετά χρόνια». Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Μινούτσι πίστευε ότι θα έβρισκε «καταφύγιο» στη λίγκα και τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχε εκλεγεί πρόεδρος για την περίοδο 2014-2017, αλλά φαίνεται ότι αυτή η θητεία δεν θα αρχίσει ποτέ…

Κολντεμπέλα: Ξεπέρασαν τα όρια

Στην Τοσκάνη, όπου εδρεύει η Σιένα, ο Φερντινάντο Μινούτσι έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος για τους φιλάθλους της ιταλικής ομάδας, λόγω του πιθανότατου υποβιβασμού της στη δεύτερη κατηγορία, της απουσίας της, τουλάχιστον, από την επόμενη Ευρωλίγκα και ίσως της πλήρους διάλυσής της και της συμμετοχής σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Οι ανταγωνίστριες της Σιένα, όπως είναι η Αρμάνι Μιλάνου, περίμεναν τη φθορά της πρωταθλήτριας, αλλά θεωρούν ότι η κυριότερη αιτία για την πτώση του Μινούτσι ήταν η δραστική μείωση της χρηματοδότησης από την τράπεζα-χορηγό της.

«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι πραγματικά συνέβαινε στη Σιένα, όσα και αν ακούγονταν. Αυτά τα γνωρίζουν ο ίδιος ο Μινούτσι και οι άμεσοι συνεργάτες του. Στο ιταλικό μπάσκετ, η Σιένα έγινε πολύ δυνατή λόγω του ισχυρού χορηγού που ήταν η τράπεζα. Τα δύο τελευταία χρόνια όμως η “κάνουλα με το ρευστό” στέρευε. Δεν βρέθηκε αντικαταστάτης, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά η ομάδα εξακολουθούσε να έχει πορεία πρωταθλητισμού, μέχρι και την περυσινή περίοδο», λέει στην «Κ» ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και νυν πρόεδρος του ιταλικού πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας, Κλαούντιο Κολντεμπέλα. Αν και Μιλανέζος, ο Κολντεμπέλα δεν… χαίρεται για τις μεγάλες περιπέτειες της Σιένα, καθώς η Αρμάνι δείχνει και είναι έτοιμη να ανέβει στον θρόνο της πρωταθλήτριας Ιταλίας, παρά τον πρόσφατο αποκλεισμό της από το φάιναλ φορ, που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στην πόλη της.

«Η Σιένα εκπροσώπησε το ιταλικό μπάσκετ όσο το δυνατόν καλύτερα στην Ευρωλίγκα και ενώ η Εθνική Ιταλίας ήταν σε κατάσταση ανάκαμψης και απουσίαζε από τις τελικές φάσεις των Ευρωμπάσκετ. Απ’ αυτή την οπτική γωνία, η Σιένα ήταν φυσιολογικά η πρωταθλήτρια τα επτά τελευταία χρόνια και είχε αποκτήσει εγγυημένο συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα. Ολα τα άλλα είναι θέμα της ιταλικής Δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι οι δυνατότητες των παραγόντων και των επιχειρηματιών δεν πρέπει να ξεπερνούν ποτέ τα όριά τους», υπογράμμισε ο Κολντεμπέλα, που είναι υπέρμαχος του «παν μέτρον άριστον», όπως το έμαθε από τη δεκάχρονη παραμονή του στην Ελλάδα.

«Καμία ομάδα που θέλει και προσπαθεί να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά και κανένας επιχειρηματίας που έχει όραμα και υψηλούς στόχους, δεν πρέπει να καταστρέφονται όταν τελειώνει η κοινή πορεία τους. Ούτε η ομάδα να κινδυνεύει με αφανισμό, λόγω της δημιουργίας χρεών, αλλά ούτε και ο επιχειρηματίας να απειλείται με οικονομική καταστροφή…».