ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στη μάχη οι Ελληνες γυμναστές

Στη μάχη οι Ελληνες γυμναστές

Με βελτιωμένα και εντυπωσιακά προγράμματα θα αγωνιστεί σήμερα η εθνική ομάδα των ανδρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, που διεξάγεται στη Σόφια. Χθες, διεξήχθησαν οι προκριματικοί των εφήβων, όπου ξεχώρισε ο Ανδρέας Τανταλίδης. Ο 17χρονος προκρίθηκε στο σύνθετο ομαδικό που θα διεξαχθεί αύριο και θα εκπροσωπήσει και τη χώρα στους Ολυμπιακούς Νέων που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στην Κίνα. Πολύ καλή ήταν και η εμφάνισή του στον πλάγιο ίππο, αλλά έμεινε εκτός οκτάδας για ελάχιστα εκατοστά.

Σήμερα, στο ταπί της Σόφιας θα βρεθεί το «βαρύ δυναμικό» της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής. Οι Βασίλης Τσολακίδης (δίζυγο, πλάγιος ίππος), Βλάσης Μάρας (μονόζυγο, ασκήσεις εδάφους, άλμα, δίζυγο), Λευτέρης Κοσμίδης (ασκήσεις εδάφους, μονόζυγα, άλμα και δίζυγο), Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι, ασκήσεις εδάφους, πλάγιος ίππος και άλμα) και ο νεαρός Νίκος Ηλιόπουλος (σύνθετο ατομικό) θα αγωνιστούν με διπλό στόχο: αρχικά την πρόκριση στα όργανα όπου έχει ο καθένας ειδικότητα και, στη συνέχεια, θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν την εθνική ομάδα για ένα καλό πλασάρισμα στο σύνθετο ομαδικό, διότι στο προσεχές παγκόσμιο πρωτάθλημα οι θέσεις στο ομαδικό θα κρίνουν και τον αριθμό των αθλητών που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (Βραζιλία). Οι πρωταθλητές θα φέρουν ένδειξη πένθους για την αδικοχαμένη ολυμπιονίκη της ρυθμικής γυμναστικής, την Αννα Πολλάτου.

«Η προετοιμασία, παρά τα προβλήματα, πήγε αρκετά καλά. Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Εχουν καλά προγράμματα και μένει να τα εκτελέσουν και μπροστά στους κριτές», μας είπε ο προπονητής Δημήτρης Ράφτης.

Η επίσημη προπόνηση στο πόντιουμ πήγε καλά για την εθνική ομάδα. Βέβαια, οι πρωταθλητές μας θα αγωνιστούν με ένα μειονέκτημα σε σχέση με τους αντιπάλους τους: οι προπονήσεις που κάνουν στον Αγιο Κοσμά γίνονται σε παλιάς τεχνολογίας όργανα, ενώ στο Ευρωπαϊκό της Σόφιας θα κληθούν να εκτελέσουν τα προγράμματά τους σε σύγχρονα, τα οποία έχουν κάποιες διαφορές σε σχέση με αυτά που έχουν συνηθίσει.

Τα προγράμματα όλων των γυμναστών στα όργανα που ειδικεύονται έχουν μεγάλη αρχική αξία και εάν δεν υπάρχουν πτώσεις η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπους στους τελικούς των οργάνων που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Στη διοργάνωση της Σόφιας παίρνουν μέρος 327 γυμναστές (177 άνδρες και 150 έφηβοι) από 39 χώρες.