ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Προπονητήριο – ντροπή για Κοσμίδη

Προπονητήριο – ντροπή για Κοσμίδη

Ασημένιο μετάλλιο με αξία… πλατινένιου κατέκτησε ο Λευτέρης Κοσμίδης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σόφιας. Ηρθε 2ος στις ασκήσεις εδάφους αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γυμνάζεται δεν ταιριάζουν σε έναν αθλητή παγκοσμίου επιπέδου που σε λίγους μήνες θα δώσει τις πρώτες «εξετάσεις» για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Το μόνο που τον βοήθησε ήταν η μεταγραφή του στην ομάδα του Κότμπους και η συμμετοχή του στην Μπουντεσλίγκα.

«Πετύχαμε κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο. Ο Λευτέρης προπονείται σε ακροβατικό διάδρομο. Το ταπί στον Αγιο Κοσμά είναι σπασμένο. Εάν η παγκόσμια ομοσπονδία δεν είχε αλλάξει το ταπί δεν θα είχαμε πρόβλημα. Το καινούργιο είναι πολύ ελαστικό και σε πετάει ψηλά. Ενας αθλητής πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ πάνω του για να ελέγχει τις κινήσεις του», δήλωσε στην «Κ» ο προπονητής του, Γιώργος Αγγέλου.

Ενα καινούργιο ταπί κοστίζει, περίπου, 50.000 ευρώ, μία αναγκαία δαπάνη διότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στην Κίνα αποτελεί το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Ρίο. «Στο ομαδικό, η χώρα μας πρέπει να πάρει μία θέση ανάμεσα στις πρώτες 24. Εάν το καταφέρουμε, θα μπορέσουμε στη διοργάνωση του 2015 να αγωνιστούμε με ολόκληρη την ομάδα και αυτό θα μας δώσει περισσότερες ελπίδες για προκρίσεις. Ετσι, οι πολλοί από τους γυμναστές μας θα πάρουν μέρος στο σύνθετο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούν σε κανονικό ταπί» τονίζει ο κ. Αγγέλου, ενώ όταν τον ρωτήσαμε εάν η Ελλάδα έχει ελπίδες για ένα πλασάρισμα ανάμεσα στην καλύτερη 24άδα του κόσμου, μας είπε: «Θα εξαρτηθεί από την υλικοτεχνική υποδομή. Επίσης, πρέπει να έχουμε φυσιοθεραπευτές γιατί όλοι οι αθλητές θα δουλεύουν σε πολλά όργανα και θα υπάρχουν μικροτραυματισμοί και κόπωση. Εάν υπάρχουν αυτά θα τα καταφέρουμε. Διαθέτουμε καλούς αθλητές και το έχουν αποδείξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις».

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουλγαρίας, οι γυμναστές μας είχαν μία ευκαιρία να μετρήσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στους καλύτερους αθλητές της Γηραιάς Ηπείρου. «Το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Στον τελικό του εδάφους υπήρχαν έξι γυμναστές που εκτέλεσαν πολύ καλά. Θύμιζε παγκόσμιο. Ξέρουμε ότι για να έχουμε ελπίδες για μία διάκριση στην Κίνα πρέπει να ανεβάσουμε την αρχική αξία του προγράμματός μας στο 6,80 με 7,00. Αυτό δεν γίνεται χωρίς νέο ταπί. Ευτυχώς για το ευρωπαϊκό ο Λευτέρης προπονήθηκε και στη Γερμανία με τη νέα του ομάδα. Εκεί γυμναζόταν σε ένα σύγχρονο γυμναστήριο, κάτι που τον βοήθησε πολύ», υπογράμμισε ο έμπειρος προπονητής.