ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Χάνεται η ψήφος εμπιστοσύνης για τη Βραζιλία;

Χάνεται η ψήφος εμπιστοσύνης για τη Βραζιλία;

Παγκόσμιο Κύπελλο και εκλογική χρονιά στη Βραζιλία: Υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο ή το ένα είναι ανεξάρτητο του άλλου;

Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών που διεξήχθη πέρυσι στη Βραζιλία και αποτελεί την πρόβα της μεγάλης διοργάνωσης κατέδειξε ένα βασικό θέμα που ενδέχεται να απασχολήσει αρκετά τις βραζιλιάνικες Αρχές κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Το γεγονός πως η κατάκτηση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών αποφέρει ένα σχεδόν ασήμαντο τρόπαιο, έφερε και χιλιάδες Βραζιλιάνους στον δρόμο, διαμαρτυρόμενους για τις επερχόμενες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω των χρημάτων που απαιτούνται για την άρτια οργάνωση των δύο μεγάλων γεγονότων. Επί της ουσίας, εκφράζονται φόβοι πως ένας πιθανός πρόωρος αποκλεισμός της Βραζιλίας από το Μουντιάλ, ενδέχεται να δημιουργήσει μεγαλύτερο κύμα αντίδρασης στις τάξεις των πολιτών της χώρας, κάτι που μπορεί να ανακόψει μια κούρσα τίτλου ή η κατάκτησή του.

Οι φετινές εκλογές διαφέρουν από όλες τις άλλες, καθώς η Βραζιλία θα αποτελέσει το κέντρο του αθλητικού κόσμου για αρκετές ημέρες και η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την τεράστια δημοσιότητα και τα δισεκατομμύρια βλέμματα που θα είναι στραμμένα πάνω της αυτές τις ημέρες.

Η «ατζέντα» των διαδηλώσεων είναι «καυτή», με τους πολίτες να διαμαρτύρονται εντόνως για το γεγονός πως αντί να δημιουργηθούν νοσοκομεία, υποδομές, σύγχρονα μέσα μεταφοράς και σχολεία, χτίζονται υπερσύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα για λίγους υπέρλαμπρους αγώνες. Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, γνωρίζει πως ό,τι κι αν συμβεί, θα επικριθεί με σφοδρότητα, με συνέπεια να επιβαρυνθεί περισσότερο το προφίλ της ενόψει των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση του αποτελέσματος στο Μουντιάλ θα επηρεάσει αναλόγως τη… διάθεση της πλειονότητας του κόσμου που θα παρακολουθεί τη διοργάνωση.

Ως προς το Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό καθ’ αυτό, οι αποκλίσεις σε σχέση με τα προαναγγελθέντα έργα και αυτά που τελικώς πραγματοποιήθηκαν απέχουν παρασάγγας από το αρχικό πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Στο Νατάλ, όπου θα φιλοξενηθεί ο αγώνας της Εθνικής μας με την Ιαπωνία, πέραν του γηπέδου, είχαν προβλεφθεί να γίνουν και περιφερειακές εργασίες που θα ανέπτυσσαν ακόμη περισσότερο την περιοχή. Αυτές περιελάμβαναν σιδηροδρομικό δίκτυο, ένα νέο νοσοκομείο, υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, όμως χωρίς τίποτα από όλα αυτά να έχει γίνει πραγματικότητα.

Στην περιοχή, τοπικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ως μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε, μία άποψη που πολλαπλασιάζεται και σε άλλες πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες.