ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Καμπάνα» της UEFA στην Γκαλατάσαραϊ

«Καμπάνα» της UEFA στην Γκαλατάσαραϊ

Η αποτυχία της Γκαλατάσαραϊ να συμμορφωθεί με τους όρους του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play) της UEFA την υποχρέωσε χθες σε αποκλεισμό ενός έτους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με πιθανότητα επέκτασης της τιμωρίας για έναν ακόμη χρόνο, όπως ανακοίνωσε χθες η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Τον Ιανουάριο η UEFA είχε δηλώσει πως ο σύλλογος της Κωνσταντινούπολης δεν τήρησε τον κανόνα περί περιορισμού των οικονομικών ζημιών, ενώ ο πρόεδρος των πρωταθλητών Τουρκίας είπε τον Φεβρουάριο ότι στις τρεις προηγούμενες σεζόν ο σύλλογος είχε συσσωρεύσει ζημίες 164 εκατομμυρίων ευρώ. Οι κανονισμοί περί Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι, τους οποίους έχει εφαρμόσει σταδιακά από το 2011 η UEFA, επιβάλλουν στους συλλόγους να μην ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τα έσοδά τους, διαφορετικά κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τα Κύπελλα Ευρώπης.

Οι ιθύνοντες της Γκαλατάσαραϊ μάλιστα ανέμεναν διετή αποκλεισμό, αλλά η UEFA ανακοίνωσε στον σύλλογο της Τουρκίας ότι ο αποκλεισμός θα αφορά και δεύτερη σεζόν μόνον εφόσον τη φετινή χρονιά καταγράψει νέες ζημίες άνω των 10 εκατ. ευρώ, κατά δήλωση παράγοντα της τουρκικής ομάδας.

Το θέμα όμως είναι ότι η «Γκαλατά» αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός των βαθμολογικών θέσεων που δίνουν εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης χρονιάς, καθώς είναι πέμπτη στη βαθμολογία και προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες. Εφόσον αποτύχει να καταλάβει μία από τις πρώτες θέσεις της, η τιμωρία της θα ισχύσει για τη μεθεπόμενη χρονιά ή όποτε τελικά πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η Γκαλατάσαραϊ, πάντως, αναμένεται να ασκήσει έφεση εντός τριών εβδομάδων στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS), όπως έχει δικαίωμα. Ετσι, ο σύλλογος που πλήρωσε δεκάδες εκατομμύρια για να φέρει στην Πόλη σούπερ σταρ όπως οι Ντιντιέ Ντρογκμπά (πρόπερσι), Γουέσλι Σνέιντερ και Λούκας Ποντόλσκι, αντιμετωπίζει όχι μόνο οικονομικά αλλά και αγωνιστικά προβλήματα.

Με την προοπτική της μη εξόδου στην Ευρώπη για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, παραμένει άγνωστο αν παίκτες όπως οι Σνέιντερ και Ποντόλσκι θα παραμείνουν σε μια ομάδα που φαίνεται ότι θα μείνει χωρίς τίτλο φέτος και πριν από λίγες ημέρες απέλυσε τον επί μόλις τρεις μήνες προπονητή της, τον Μουσταφά Ντενιζλί. Στη θέση του προήχθη ο προπονητής της δεύτερης ομάδας, Ορχάν Ατίκ.