ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν στη FIFA

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν στη FIFA

Κόντρα στις προβλέψεις που ήθελαν το νεογέννητο το 1970 βρέφος να μην επιβιώνει, η μεταφορά πλάσματος στο ελβετικό νοσοκομείο από δότες στη Βρετανία και τη Γιουγκοσλαβία το κράτησε στη ζωή. Κόντρα στις προβλέψεις των πολλών, που στα 45 του τον ήθελαν να μην επικρατεί στην ψηφοφορία για την προεδρία της FIFA, εκείνος πήρε τις ψήφους που χρειαζόταν στη δεύτερη ψηφοφορία και εξελέγη στο ύπατο ποδοσφαιρικό αξίωμα του κόσμου. Θα μπορέσει όμως ο Τζάνι Ινφαντίνο να διαψεύσει για τρίτη φορά τις προβλέψεις και να φέρει μια πραγματικά νέα εποχή στη ρημαγμένη από σκάνδαλα διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία;

Ο Ελβετός δικηγόρος, που βρέθηκε στην κούρσα για την προεδρία μόνο και μόνο επειδή αποκλείστηκε το… αφεντικό του στην UEFA, ο Μισέλ Πλατινί, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου όταν πήρε 115 ψήφους από τις 207 εθνικές ομοσπονδίες με δικαίωμα ψήφου, μαζί και της ΕΠΟ. Αν και απέχει από τον… λευκό ιππότη που θα εξολοθρεύσει κάθε κακό (δεν έχει το κύρος που είχε έως το φθινόπωρο ο κ. Πλατινί), ο πρώην γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ευαγγελίζεται μια νέα εποχή.

Τι φέρνει, λοιπόν, ο νέος πρόεδρος στη FIFA;

Εχει εκφράσει τις θέσεις του για «λιγότερη Ευρώπη» στη διεθνή ομοσπονδία και αναζητεί εκτός αυτής τον επόμενο γενικό γραμματέα. Θέλει υπερδιπλασιασμό των χρημάτων που λαμβάνει κάθε εθνική ομοσπονδία, εισπράττοντας σκληρή κριτική γι’ αυτό, επέκταση των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου από 32 σε 40 ομάδες, αυξημένη χρήση της τεχνολογίας υπέρ της διαιτησίας του ποδοσφαίρου και περισσότερη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στη διοίκηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, εκεί όπου θα κριθεί η τριετής πρώτη θητεία του (έως τον Μάιο του 2019, όταν θα έληγε η θητεία του παραιτηθέντος προκατόχου του, Ζεπ Μπλάτερ) είναι στην εκκαθάριση της ομοσπονδίας από τα μεγάλα, αλλεπάλληλα και ατελείωτα φαινόμενα διαφθοράς που έχουν προκαλέσει πολύπλευρες έρευνες από την αμερικανική και την ελβετική Δικαιοσύνη.

Ο διεθνής Τύπος ζητεί σαρωτικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ομοσπονδίας, παράλληλα με προώθηση της εσωτερικής έρευνας για την εκκαθάρισή της από τα συστήματα οικειοποίησης χορηγιών και χρηματοδοτήσεων, που φρόντιζαν τα χρήματα από τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα να μην καταλήγουν υπέρ της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου αλλά υπέρ της… ανάπτυξης της προσωπικής περιουσίας διαφόρων παραγόντων.

Αλλο βασικό κριτήριο της πορείας του νέου προέδρου θα είναι κατά πόσον θα συνεχίσει να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή του κ. Πλατινί, θυμίζοντας τη σχέση που είχε ο κ. Μπλάτερ με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της FΙFA, Ζοάο Χαβελάνζε. Ορισμένοι βλέπουν ήδη τον Γάλλο έκπτωτο πρόεδρο της UEFA πίσω από κάποιες τακτικές του κ. Ινφαντίνο, ενώ και ο ίδιος αποφεύγει να επικρίνει τον μέντορά του δημοσίως παρά την καταδίκη του από τα όργανα της διεθνούς ομοσπονδίας.

Μεταξύ των πρώτων δηλώσεων του ιταλικής καταγωγής κ. Ινφαντίνο στην προεδρία περιλαμβάνεται η προστασία των διοργανώσεων των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ από τις απαιτήσεις για ανάκληση της ανάθεσής τους, παρά τις τρέχουσες έρευνες των εισαγγελικών αρχών για ύποπτες διαδικασίες, ειδικά στην περίπτωση του Κατάρ.

Οσο για την αναμόρφωση των οικονομικών της FIFA, που έχει ήδη «τρύπα» 550 εκατ. δολαρίων όπως δήλωσε στις 26 Φεβρουαρίου ο προσωρινός γενικός γραμματέας της, Μάρκους Κάτνερ, το σχέδιο του κ. Ινφαντίνο έχει ήδη επικριθεί ως επιφανειακό, ενώ δεν φαίνεται να περικόπτονται τα μεγάλα έξοδα για ταξίδια, δημόσιες εμφανίσεις, συνέδρια και επιτροπές.

Τονίζεται, δε, ότι αν και αρέσει στους χορηγούς και στους παράγοντες, το πρόγραμμα Ινφαντίνο δεν αντιμετωπίζει την εστία της διαφθοράς στη Ζυρίχη, που έχει να κάνει με την αδιαφάνειά της.

Ο Τζέιμι Φούλερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Νέα FIFA Tώρα (New FIFA Now), λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις υπέρ της αύξησης των εσόδων είναι «σαν να βάζεις κραγιόν σε γουρούνι»! Εξηγεί μάλιστα ότι «οι αλλαγές αυτές δεν ασχολούνται με τα θεμελιώδη προβλήματα μέσα στο ποδόσφαιρο και στην κουλτούρα του, και δεν κάνουν τίποτα για να δίνει η διοίκηση του ποδοσφαίρου απολογισμό σε αυτούς που πρέπει, δηλαδή τους παίκτες και τους φιλάθλους».