ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Θετική σε ντόπινγκ η Σαράποβα

Θετική σε ντόπινγκ η Σαράποβα

Η διάσημη Ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα  αποκάλυψε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι  επί 10 περίπου χρόνια έκανε χρήση ένος φαρμάκου το οποίο όπως υποστήριξε της το είχε συστήσει ο γιατρός της. Ωστόσο το εν λόγω φάρμακο βρισκόταν σε λίστα με απαγορευμένες ουσίες κάτι που όπως λέει δεν γνώριζε.

Συγκεκριμένα η Ρωσίδα βρέθηκε θετική στη χρήση της ουσίας "Meldonium" η οποία χρησιμοποιείται σε αντι-ισχαιμικά φάρμακα κυρίως στη Ρωσία, την Λετονία και τη Λιθουανία. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε την έγκριση των Ρωσικών Αρχών, αλλά πλέον θεωρείται απαγορευμένο.

Από το 2015 η ομοσπονδία έχει ξεκινήσει τους ελέγχους πάνω στο συγκεκριμένο φάρμακο και έκρινε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των επιδόσεων των αθλητών. Για αυτό το λόγο το έβαλε στη νέα λίστα με τα απαγορευμένα σκευάσματα που εξέδωσε το 2016.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου Βιοχημείας – Κέντρο Προληπτικής Ντόπινγκ Έρευνας ντόπινγκ του Πανεπιστήμιου της Κολωνίας: "Το αντι-ισχαιμικό φάρμακο Mildronate βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης και της αντοχής των αθλητών, στη βελτίωση της αποκατάστασης μετά την άσκηση, την προστασία κατά του στρες, ενώ ενισχύει την ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ)".