ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σαρωτικές αλλαγές κανονισμών στο ποδόσφαιρο από το καλοκαίρι

Σαρωτικές αλλαγές κανονισμών στο ποδόσφαιρο από το καλοκαίρι

Τη δοκιμαστική χρήση του βίντεο για την αποφυγή κρίσιμων διαιτητικών λαθών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες αποφάσισε το ανώτατο συμβούλιο κανονισμών ποδοσφαίρου IFAB στο Κάρντιφ το Σάββατο, επικυρώνοντας επίσης μια σειρά αλλαγών που θα εφαρμοστούν από το καλοκαίρι στον βασιλιά των αθλημάτων.

Το IFAB, που απαρτίζεται κατά το ήμισυ από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά το έτερο ήμισυ από τη FIFA, κατέληξε στη δοκιμή έως το 2017-18 της χρήσης του τηλεοπτικού ριπλέι για φάσεις όπως τα γκολ, τα πέναλτι, οι κόκκινες κάρτες κλπ. Τα ριπλέι θα τα επιθεωρεί ειδικός «βίντεο – διαιτητής».

Ακόμη, από την 1η Ιουνίου οι διαιτητές θα μπορούν να αποβάλουν παίκτες που συμπλέκονται από τα αποδυτήρια ή τη φυσούνα, πριν καν το εναρκτήριο λάκτισμα δηλαδή. Αν ένας παίκτης κάνει αθέμιτη προσποίηση πριν από την εκτέλεση πέναλτι την μπάλα θα την παίρνουν οι αντίπαλοι και δεν θα επαναλαμβάνεται η εκτέλεση. Οι τερματοφύλακες που θα φεύγουν από τη γραμμή τους πριν εκτελεστεί το πέναλτι θα απειλούνται με κίτρινη κάρτα.

Η λεγόμενη τριπλή ποινή (όταν ένας παίκτης κάνει πέναλτι και αποβάλλεται ως τελευταίος παίκτης που εμποδίζει αντίπαλο σε προφανή θέση για γκολ, ενώ δέχεται και τουλάχιστον μία αγωνιστική αποκλεισμού για την αποβολή του) θα ισχύει μόνο εάν το χτύπημά του είναι εκ προθέσεως. Αν είναι ακούσιο ο παίκτης θα βλέπει μόνο κίτρινη κάρτα.

Επιπλέον, στη σέντρα του αγώνα η μπάλα θα μπορεί να πάει και προς τα πίσω, όχι μόνο μπροστά, ενώ τα χτυπήματα εκτός φάσης θα τιμωρούνται και με φάουλ (ή κατά περίπτωση πέναλτι) αντί για ελεύθερο.

Οι αλλαγές που προωθούνται αποτελούν καρπούς 18μηνης μελέτης και συνιστούν τη μεγαλύτερη συνολικά τροποποίηση των κανονισμών σε εύρος στην ιστορία, σύμφωνα με τη IFAB, με σκοπό την προσαρμογή στη σημερινή πραγματικότητα.