ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το προφίλ του meldonium και η «σκοτεινή» δράση του

Το προφίλ του meldonium και η «σκοτεινή» δράση του

Ουσία που αυξάνει την αντοχή των αθλητών και προσφέρει γρήγορη αποθεραπεία είναι το meldonium (ή mildronate) που ενδέχεται να βάλει τίτλους τέλους στην καριέρα της Μαρία Σαράποβα. Μπήκε φέτος στη λίστα απαγορευμένων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αντιντόπινγκ (WADA) και σύμφωνα με στοιχεία χρησιμοποιείτο ευρέως σε επαγγελματικά πρωταθλήματα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι το 20% των Ρώσων αθλητών κατέφευγε σε αυτό.

«Το meldonium υπάρχει στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών του WADA από το 2016. Την περασμένη χρονιά ήταν στο πρόγραμμα της παρακολούθησης (monitoring) χωρίς να θεωρείται απαγορευμένη. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες έγκεινται στη θεραπεία των αντι-ισχαιμικών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Ομως μελέτες δείχνουν ότι προσφέρει αύξηση της αντοχής των αθλητών, γρήγορη αποθεραπεία ύστερα από έντονη άσκηση και ενεργοποίηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Λόγω του ότι κυκλοφορεί ευρέως στη μαύρη αγορά, υπάρχουν αποδείξεις για την κατάχρησή του στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού. Η μέθοδος ανίχνευσής του για τους σκοπούς του αντιντόπινγκ παρουσιάστηκε στο 33ο Συνέδριο της Κολωνίας για τις μεθόδους Αντιντόπινγκ από το Εργαστήριο της Γερμανίας», δήλωσε στην «Κ» η διευθύντρια του Ελληνικού Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, δρ Μαρία Τσίβου.

Το meldonium ανήκει στην κατηγορία S4 (ορμονών και μεταβολικών τροποποιητών). Μία έρευνα του WADA έδειξε ότι το 17% των Ρώσων αθλητών που ελέγχθηκαν το 2015 είχε την ουσία στον οργανισμό του. Η γρήγορη αποθεραπεία ύστερα από έντονη άσκηση το κάνουν, ιδιαίτερα, «αγαπητό» σε τένις, βόλεϊ, μπέιζμπολ κ.λπ.