ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΕΠΟ κατά της διακοπής του Κυπέλλου

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΕΠΟ κατά της διακοπής του Κυπέλλου

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) προσέφυγε σήμερα στο  Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και  παράνομη  η από 3.3.2016 απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού Στ.   Κοντονή για την άμεση και οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας ποδοσφαίρου της περιόδου 2015-2016, όπως επίσης  ζητάει  ην άμεση εκδίκαση της υπόθεσης από το Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ.

Οπως είναι γνωστό η επίμαχή υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά τα επεισόδια στις 2 Μαρτίου 2016, στο γήπεδο της Τούμπας στον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.
         
Ειδικότερα, η   ΕΠΟ, η οποία είναι μέλος της FIFA και της UEFA, αναφέρει στην προσφυγή της  ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου διακόπτεται οριστικά το Κύπελο Ελλάδος, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, με μοναδικό λόγω την   επίκληση του κινδύνου επανεμφάνισης φαινομένων βίας στους υπόλοιπους 4 ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Η ΕΠΟ υποστηρίζει ότι  η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση της εξουσίας  που παρέχει ο νόμος 4326/2015  για τα «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό», καθώς δεν επικαλείται κανένα στοιχείο, από το οποίο  να προκύπτει κίνδυνος επανεμφάνισης της  βίας, αλλά ούτε  συνδέει με κάποιο τρόπο τα γεγονότα αυτά με την ανάγκη λήψης του  προληπτικού μέτρου της διακοπής του Κυπέλου Ελλάδος.

Ακόμη, αναφέρει ότι  η εν λόγω υπουργική απόφαση   παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς επιβάλλει το αυστηρότερο δυνατό μέτρο, χωρίς να προκύπτει ότι αυτό είναι αναγκαίο και πρόσφορο.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο νόμος 4326/2015   παραβιάζει τους δεσμευτικούς κανόνες του διεθνούς αθλητισμού οι οποίοι κατοχυρώνουν την αυτοδιοίκηση και την αυτονομία των εθνικών και διεθνών αθλητικών ομόσπονδων.
         
Υπογραμμίζει η ΕΠΟ ότι η απόφαση διακοπής του Κυπέλλου  δεν είναι κύρωση για μια συγκεκριμένη ομάδα, κ.λπ., αλλά καταλαμβάνει ένα ευρύ κύκλο προσώπων, όπως είναι οι ποδοσφαιρικές Ενώσεις, οι ομάδες, οι αθλητές, φίλαθλοι, οι διαφημιζόμενοι, τα ΜΜΕ κάθε είδους, κ.λπ.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η  επίμαχη απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΠΟ να αποκλειστεί  και να αποβληθεί από τις διεθνείς οργανώσεις  της FIFA και της UEFA, αλλά και να αποκλειστούν οι Ελληνικές ομάδες από τις παγκόσμιες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις
Τέλος,  αναφέρει η ΕΠΟ ότι ο κ. Κοντονής πριν προβεί στο μέτρο της οριστικής διακοπής του  Κυπέλλου, δεν συμβουλεύθηκε ούτε τον συνάδελφό του υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά ούτε και το αρμόδιο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΛΑΣ για να εκτιμήσουν την  ύπαρξη  ή μη απειλής της δημόσιας τάξης και να προτείνουν σχέδιο αντιμετώπισης της.