ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Συναγερμός από τα κρούσματα ντόπινγκ

Συναγερμός από τα κρούσματα ντόπινγκ

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρχές του παγκόσμιου αθλητισμού ώστε να προλάβουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, σε λιγότερο από πέντε μήνες από σήμερα, και να αποτρέψουν την εμφάνιση πολλών και κυρίως τρανταχτών περιπτώσεων ντοπαρισμένων αθλητών που θα πλήξουν σε μεγάλο βαθμό το κύρος των Αγώνων, όπως π.χ. είχε συμβεί το 1988 με την υπόθεση του Μπεν Τζόνσον στη Σεούλ. Η ΔΟΕ, η IAAF και ο WADA βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, λαμβάνοντας αλλεπάλληλα μέτρα για τον σκοπό αυτό.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να δείξει σε φιλάθλους και χορηγούς στο Ρίο ότι ο αθλητισμός παραμένει καθαρός, θα ηγηθεί ομάδας εργασίας (Task Force) που θα συντονίσει τους ελέγχους όλων των χωρών εν όψει των Ολυμπιακών, συνεργαζόμενη με τις εθνικές επιτροπές κατά του ντόπινγκ. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να υπάρχουν ενιαία στάνταρντ στους ελέγχους και να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο οι ποινές – χάδι των εθνικών ομοσπονδιών σε αθλητές που θα συμμετάσχουν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Η γραμματεία της ομάδας εργασίας ανατέθηκε στον βρετανικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ (UKAD), ικανοποιώντας έτσι και τους Βρετανούς που είναι οι κατεξοχήν διαπρύσιοι κήρυκες της καθαρότητας στον αθλητισμό. Επιτελικό ρόλο θα έχουν ακόμη οι οργανισμοί της Δανίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής.

Επίσης θα περάσουν από επανέλεγχο όλα τα δείγματα από το Πεκίνο 2008 και το Λονδίνο 2012 των αθλητών που σκοπεύουν να συμμετάσχουν και στους φετινούς Ολυμπιακούς, με βάση τις νέες μεθόδους ελέγχου που έχουν αναπτυχθεί στα εργαστήρια και δεν υπήρχαν τον καιρό των προηγούμενων Ολυμπιακών διοργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε αποκλειστικά στην «Καθημερινή» στην ελληνική γλώσσα προ τριμήνου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είχε διατρανώσει τη βούλησή του να προστατευθούν οι «καθαροί αθλητές», εν όψει και των Ολυμπιακών στις 5-21 Αυγούστου, δείχνοντας ποια είναι η απόλυτη προτεραιότητα της Λωζάννης για φέτος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε ακόμη ότι θα περάσει από επανέλεγχο και τα δείγματα ούρων και αίματος που έχουν ληφθεί και αποθηκευθεί από τους προπέρσινους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Ο πρόεδρος του WADA, σερ Κρεγκ Ρίντι, τόνισε ακόμη ότι πρέπει να επανεξεταστεί η ανάλυση της ανεξάρτητης επιτροπής που οδήγησε στην αποκάλυψη του συστήματος ντοπαρίσματος και συγκάλυψής του στη Ρωσία τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι ίσως θα πρέπει να επεκταθεί η έρευνα και σε άλλα αθλήματα στη Ρωσία – πράγμα που εδώ και μήνες έχουν ζητήσει διάφοροι αθλητές άλλων χωρών, με πρώτο τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Αθλητών Ολυμπιακών Αγώνων (WOA), που θέλει να επεκταθεί ο έλεγχος και σε άλλες χώρες.

Η διεθνής ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού (IAAF) ενημέρωσε τη Ρωσία ότι ο διεθνής αποκλεισμός του στίβου της παραμένει και θα επανεξεταστεί τον Μάιο σε ειδική σύνοδο της διεθνούς ομοσπονδίας, σε μια προσπάθεια αφενός να πιεστεί η Ρωσία να συμμορφωθεί με τις επιταγές του WADA για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και αφετέρου για να εξαντληθούν οι πιθανότητες διεξαγωγής των Ολυμπιακών του Ρίο με τη συμμετοχή και των Ρώσων. «Εχει σημαντικό ακόμη δρόμο να διανύσει» διαμήνυσε από το Μονακό προ ημερών η IAAF, με τη Μόσχα να απαντά οργισμένη ότι ήδη πληροί τις προϋποθέσεις.

Επιπλέον, η IAAF ανακοίνωσε ότι περνά από κόσκινο πέντε ακόμη χώρες που παρουσιάζουν ενδείξεις για συστηματικό ντόπινγκ, με την Αιθιοπία και το Μαρόκο να βρίσκονται πιο κοντά σε αποκλεισμό παρόμοιο με αυτόν της Ρωσίας. Κένυα, Ουκρανία και Λευκορωσία βρίσκονται επίσης στη λίστα, με τους Κενυάτες να έχουν πλέον αρχίσει να συμβιβάζονται με την πιθανότητα ποινής.

Την ίδια ώρα στη Ρωσία, οι κορυφαίοι αθλητές πέφτουν στη «φάκα» από τα θετικά δείγματα για την ουσία μελδόνιο, που σαρώνει όλα τα επαγγελματικά αθλήματα της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας στον κόσμο φτάνοντας από την κολύμβηση έως και το… ράγκμπι. Ετσι, εκτός από την προβεβλημένη τενίστρια Μαρία Σαράποβα, είναι δεκάδες οι αθλητές που συνελήφθησαν να έχουν κάνει χρήση μελδονίου μολονότι είναι γνωστό από τον Σεπτέμβριο ότι από φέτος μπαίνει στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών του WADA.

Παράλληλα, η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas απέστειλε τελεσίγραφο στην IAAF ώς το τέλος του έτους να λύσει τα θέματα ντόπινγκ που την ταλανίζουν, αλλιώς τερματίζει την πλουσιοπάροχη χορηγία της. Αυτό σημαίνει ότι η αποτροπή φαινομένων ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς αποτελεί ουσιαστικά κριτήριο οικονομικής επιβίωσης για την ομοσπονδία του στίβου στην οποία εξελέγη ως πρόεδρος προ επταμήνου ο Σεμπάστιαν Κόου.