ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Βραζιλία δοκιμάζει τις αντοχές της πριν από τους Ολυμπιακούς

Η Βραζιλία δοκιμάζει τις αντοχές της πριν από τους Ολυμπιακούς

Σαν να μην έφταναν στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου στο Ρίο οι καθυστερήσεις στις προετοιμασίες, τα μολυσμένα νερά γύρω από την πόλη και ο ιός Ζίκα, πλέον η Βραζιλία… βράζει λίαν εντόνως κατά της προέδρου της, Ντίλμα Ρούσεφ, ζητώντας την παραίτησή της, ενώ ο υπουργός Αμυνας δεσμεύεται να καταστείλει με στρατιωτικά μέσα τυχόν διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Υπολογίζεται ότι περίπου τρία εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της χώρας την περασμένη Κυριακή, ζητώντας την αποπομπή ή παραίτηση της πάλαι ποτέ λαοπρόβλητης Ρούσεφ, με το 1,3 εκατ. των διαδηλωτών να δημιουργεί μια τεράστια ανθρώπινη μάζα που πλημμύρισε τους δρόμους της διοργανώτριας πόλης των φετινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαδήλωση στην πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, το Σάο Πάολο, με τους οπαδούς της αντιπολίτευσης να ζητούν στις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε 150 πόλεις της χώρας, την αποπομπή της Ρούσεφ εξαιτίας του σκανδάλου της ημικρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Πετρομπράς.

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες θεωρούν την πρόεδρό τους υπεύθυνη για την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου και ζητούν από τους βουλευτές που θα κληθούν να αποφανθούν, να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης καθαίρεσής της, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει κενό εξουσίας στη Βραζιλία.

Η αριστερών καταβολών πρόεδρος Ρούσεφ κατηγορείται επίσης ότι βύθισε την ανερχόμενη οικονομία της Βραζιλίας στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών, 3,8% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος πέρυσι. Ετσι, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον ότι η πλειοψηφία του λαού ζητεί την παραίτησή της.

Στην έκδηλη ανησυχία των διεθνών μέσων ενημέρωσης και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για το ποια κατάσταση θα επικρατεί στη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ογκώδεις διαδηλώσεις, απάντησε με τρόπο έντονο ο υπουργός Αμυνας της Βραζιλίας, Αλντο Ρέμπελο.

Σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράζεται είναι μάλλον απίθανο να επαναληφθούν οι βίαιες διαμαρτυρίες που είχαν σημειωθεί κατά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του ποδοσφαίρου το 2013, ένα χρόνο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που όντως πραγματοποιηθούν τέτοιες διαδηλώσεις, «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να κατασταλούν», όπως είπε ο αξιωματούχος που ελέγχει τον στρατό.

Εξήγησε μάλιστα ότι για την ασφάλεια των Αγώνων θα αναπτυχθούν τον Αύγουστο ούτε λίγο ούτε πολύ 38.000 στρατιώτες συν άλλους 45.000 «υπαλλήλους ασφαλείας», εννοώντας προφανώς αστυνομικούς και μέλη ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρέμπελο ήταν υπουργός Αθλητισμού όταν το 2013 οι δρόμοι στέναζαν από τις συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές κατά της σπατάλης δημοσίου χρήματος στη Βραζιλία για τις διοργανώσεις του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι διαδηλώσεις φέτος είναι ειρηνικές, καθώς το μεγαλύτερο πλήθος αποτελείται από πολίτες της μεσαίας τάξης που έχει υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα, και όχι από τους ακόμα πιο φτωχούς Βραζιλιάνους. Ωστόσο, μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να διαδηλώσουν στο Ρίο τον Αύγουστο είναι και κάτοικοι της πόλης που ξεσπιτώθηκαν προ ετών από τις αρχές προκειμένου να κατασκευαστούν οδικές και άλλες υποδομές για τους Αγώνες.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε καθημερινή βάση και ουδείς δύναται να προβλέψει ποια θα είναι η κοινωνικοπολιτική και η οικονομική κατάσταση στη χώρα σε πέντε μήνες, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στις 5 Αυγούστου.

Την περασμένη Τετάρτη η κ. Ρούσεφ «επένδυσε» στην υπουργοποίηση του προκατόχου της, του δημοφιλέστατου Λούλα ντα Σίλβα, αφενός για να τον προστατεύσει από ανακρίσεις για τη συμμετοχή του σε σκάνδαλο «ξεπλύματος» χρήματος που έχει ξεσπάσει, αφετέρου για να ενισχύσει τη λαϊκή απήχηση της ιδίας και της κυβέρνησής της. Ωστόσο κι αυτό μπορεί να της γυρίσει «μπούμερανγκ», αν κρίνει κανείς από τα επεισόδια που ακολούθησαν εντός ωρών στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, και τις δικαστικές κινήσεις για ακύρωση της υπουργοποίησης Λούλα. Δημοσιογραφικές πηγές από το Ρίο ντε Τζανέιρο διαβεβαιώνουν την «Κ» πως δεν πρόκειται να διαταραχθεί η διεξαγωγή των Αγώνων από τις όποιες διαδηλώσεις και ότι είναι μάλλον απίθανο να υποκύψει η κ. Ρούσεφ στις πιέσεις των διαδηλωτών, καθώς το κυβερνητικό της «στάτους» παραμένει αρκετά ισχυρό στην πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Δεν έκρυψαν, ωστόσο, την έκπληξή τους για την αυταρχικού περιεχομένου δήλωση του υπουργού Αμυνας, σημειώνοντας ότι τυχόν εφαρμογή της δεν θα είναι ό,τι καλύτερο για την εικόνα των Αγώνων.