ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αλλάζει το Τσάμπιονς Λιγκ

Αλλάζει το Τσάμπιονς Λιγκ

Τη δόξα του επιτυχημένου μοντέλου του τοπ 16 της Ευρωλίγκας φαίνεται να ζήλεψε η UEFA, και εξετάζει τη μετατροπή της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ από 32 ομάδες σε οκτώ γκρουπ των τεσσάρων σήμερα, σε 16 ομάδες σε δύο ομίλους των οκτώ, σύμφωνα με πηγές από μεγάλο αγγλικό σύλλογο που επικαλείται ο βρετανικός Τύπος. Το ενδεχόμενο αυτό δυσκολεύει πολύ την παρουσία ελληνικών ομάδων στους χρυσοφόρους ομίλους.

Σε μια ένδειξη απομάκρυνσης πλέον της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας από το δόγμα Πλατινί υπέρ της συμμετοχής όσο γίνεται περισσότερων χωρών στις κορυφαίες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, η UEFA φαίνεται να απαντά με τον παραπάνω τρόπο στις πιέσεις των μεγάλων συλλόγων της ηπειρωτικής Ευρώπης που επιθυμούν το Τσάμπιονς Λιγκ να αντισταθμίσει την ηγεμονία της Πρέμιερ Λιγκ σε εμπορικό, μεταγραφικό και τηλεοπτικό επίπεδο.

Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που με σαφή δυσαρέσκεια διέρρευσε αγγλικός σύλλογος, η πρόταση που μελετά η Νιόν αφορά σε πολλαπλούς προκριματικούς αγώνες το καλοκαίρι, με τις 16 που θα προκρίνονται από εκεί να αντιμετωπίζουν στα πλέι οφ τις 16 κορυφαίες ομάδες της βαθμολογίας της UEFA για τις θέσεις στους δύο ομίλους των οκτώ. Εκεί θα ακολουθεί μίνι πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών, όπως στο τοπ 16 της Ευρωλίγκας, στο οποίο θα είναι πια πολύ δύσκολο να έχει παρουσία κάποια μικρότερη ομάδα.

Πίσω από το σχέδιο αυτό βρίσκεται αμερικανική εταιρεία η οποία διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το Ιντερνάσιοναλ Τσάμπιονς Καπ, ένα τουρνουά φιλικών αγώνων στο οποίο πρόπερσι συμμετείχε και ο Ολυμπιακός. Τυχόν εφαρμογή του πλάνου ίσως συμπεριλάβει και ένα τρίτο ευρωπαϊκό κύπελλο, κάτι σαν Τσάμπιονς Λιγκ της παρηγοριάς, για όσους μείνουν εκτός 16άδας.

Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας απάντησε χθες ότι δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις αλλά τόνισε ότι η UEFA είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές και ότι οποιοδήποτε σχέδιο επιλεγεί θα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από το καλοκαίρι του 2018 και μετά, όταν κλείσει ο τριετής κύκλος που άνοιξε φέτος. Ανακοίνωση των αλλαγών δεν αναμένεται πριν από το τέλος της επομένης περιόδου, δηλαδή την άνοιξη του 2017.