ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Μπρα ντε φερ» Κοντονή με FIFA

«Μπρα ντε φερ» Κοντονή με FIFA

Συνάντηση με εκπροσώπους των FIFA, UEFA και ΕΠΟ θα έχει σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, υπό το βάρος της διατυπωθείσας απειλής του αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου, λόγω της απόφασής του να διακόψει οριστικά τη φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου. Οι εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου θα θέσουν στον αρμόδιο υπουργό τρία θέματα:

Το πρώτο είναι η ακύρωση της απόφασης για οριστική διακοπή της διοργάνωσης, λόγω των γεγονότων στο γήπεδο της Τούμπας κατά τον ημιτελικό ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού.

Το δεύτερο, που σχετίζεται με το πρώτο, είναι η αλλαγή του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, να προχωρεί σε σειρά διοικητικών μέτρων για λόγους «δημόσιας τάξης», που φτάνουν μέχρι την οριστική διακοπή διοργάνωσης. Θα προταθεί τροποποίηση ώστε να παρέχεται μόνον η δυνατότητα αναβολής αγώνα ή αγώνων για λόγους δημόσιας τάξης, αλλά όχι ματαίωσης, κάτι που θα μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ.

Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τους προπονητές και πέρασε πρόσφατα στον νόμο που αφορά την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Θα ζητηθεί να τροποποιηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι όποιος έχει πτυχίο προπονητή από ΤΕΦΑΑ ή από ισότιμη σχολή της αλλοδαπής θα μπορεί να εργαστεί ως προπονητής ποδοσφαίρου εφόσον έχει τέτοια ειδικότητα και να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς στο οποίο οι άδειες εξάσκησης επαγγέλματος προπονητή στο οργανωμένο ποδόσφαιρο δίνονται μόνο από την ΕΠΟ μέσω των σχολών που η ίδια συστήνει.

Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Κοντονής έχει απορρίψει αλλαγές στους νόμους που έχουν πρόσφατα ψηφιστεί, αλλά και οποιαδήποτε υπαναχώρηση στο θέμα του Κυπέλλου.

Η δική του ατζέντα θα περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τη λειτουργία της διαιτησίας και της διαφάνειας στο ποδόσφαιρο, που σχετίζεται και με την παραμονή σε καίριες θέσεις προσώπων που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για τη δράση τους στο άθλημα.

Και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι δύσκολα από τη σημερινή συνάντηση θα επέλθει συμφωνία, ενώ στην ΕΠΟ θεωρούν ότι δεν θα αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό «grexit» ως μέσο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση.

Η τριμελής επιτροπή των FIFA/UEFA έχει ως επικεφαλής τον από το 2001 πρόεδρο της ΚΟΠ, Κ. Κουτσοκούμνη, τον επίσης Κύπριο δικηγόρο κ. Ρηγόπουλο και τον επικεφαλής του νομικού τμήματος της UEFA.

Αναβολή στο ΣτΕ

Χθες επρόκειτο να συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ακυρότητας της ΕΠΟ κατά της απόφασης του κ. Κοντονή για οριστική διακοπή του Κυπέλλου, αλλά αναβλήθηκε για τις 5 Απριλίου, επειδή ο συνήγορος της ομοσπονδίας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο.