ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Βουτιά» πρόκρισης για Ιαπωνία

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Αν ισχύει το «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», τότε η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών έχει ακουμπήσει το ένα… πόδι στο αεροπλάνο, που θα την μεταφέρει τον Ιούλιο στη Φουκουόκα (Ιαπωνία) για να πάρει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η χθεσινή νίκη επί της Γερμανίας με 7-4 (0-0, 4-1, 1-2, 2-1) στην «πρεμιέρα» του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι, όπως είπε και ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, «νίκη-κλειδί», στην υπόθεση- πρόκριση. Κι αν, αύριο, νικήσει και τη Σλοβακία, τότε το ταξίδι στην Ιαπωνία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Βέβαια, μεσολαβεί η σημερινή συνάντηση με τους φιναλίστ των Ολυμπιακών, τους Ρώσους, που χθες συνέτριψαν (13-4) τους Γάλλους. «Αν αποσπάσουμε θετικό αποτέλεσμα, θα έχουμε βλέψεις για ψηλότερα», δήλωσε ο Τάκης Μίχαλος, συνεργάτης του αρχιπροπονητή Κούλη Ιωσηφίδη.

Η νίκη επί της Γερμανίας βασίστηκε στην καλή άμυνα και στην εντυπωσιακή απόδοση του τερματοφύλακα Γιώργου Ρέππα και του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου. Ο πρώτος, μολονότι ευθύνεται για το πρώτο γκολ, στάματησε πολλές φορές τους Γερμανούς, ενώ ο δεύτερος αποδιοργάνωσε την άμυνά τους. Αποτελεσματικότατοι ήταν και οι Καλακόνας (επιθετικά) και Μάζης (αμυντικά). Ανέτοιμοι -δικαιολογημένα, με τα όσα πέρασαν- εμφανίστηκαν οι «φουνταριστοί» (Βλοντάκης, Γ. Αφρουδάκης). Επιθετικά παρουσιάστηκε κάπως το πρόβλημα με τον παίκτη παραπάνω (3/7 εμείς, 4/6 οι Γερμανοί).

Επαιξαν οι Ρέππας, Μάζης, Λούδης, Χατζηθεοδώρου 3, Καλακόνας 2, Βλοντάκης, Θωμάκος 1 (Γ. Αφρουδάκης, Σχίζας 1). Σκόρερς των Γερμανών ήταν οι Βάιζενγκερ, Κόλε, Πόλμαν, Ντίρολφ.

«Ηταν κρίσιμο παιχνίδι. Είχαμε αγωνιστική πειθαρχία. Εμφανίσαμε κάποιο πρόβλημα στον παίκτη παραπάνω, ευτυχώς, όμως, δεν μας στοίχισε. Ο αγώνας με τη Ρωσία είναι δύσκολος, αλλά έχουμε μάθει να παίζουμε καλά στα δύσκολα», είπε ο κ. Μίχαλος. Σήμερα ρίχνεται στην πισίνα και η εθνική γυναικών, που αντιμετωπίζει τη Ρωσία, 3η στους Ολυμπιακούς. Το παιχνίδι-κλειδί στην πρώτη φάση είναι της Δευτέρας, με τη Γερμανία, πιστεύει ο προπονητής Φόντας Μουδάτσιος. Φυσικά, και στα προηγούμενα (αύριο παίζουμε με την πρωταθλήτρια κόσμου, Ιταλία) θα προσπαθήσουμε για τη νίκη. Αλλά αν ηττηθούμε από Ρωσία και Ιταλία, η νίκη είναι μονόδρομος για τον αγώνα με τη Γερμανία, εφόσον επιθυμούμε -και επιθυμούμε- να πάμε στη Φουκουόκα.

Οι άλλοι σημερινοί αγώνες στους ομίλους μας: Ανδρες: Κροατία – Γαλλία, Γερμανία – Σλοβακία. Γυναίκες: Ιταλία – Γερμανία. Το υπόλοιπο πρόγραμμα: Ανδρες: Ιταλία – Ρουμανία, Ισπανία – Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία – Ολλανδία. Γυναίκες: Ολλανδία – Γαλλία, Ισπανία – Ουγγαρία.