ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τελευταίο αντίο για τέσσερις

Ημέρα αποχαιρετισμών και αποχωρισμών ήταν η χθεσινή για τέσσερις ανθρώπους που είχαν διαφορετικούς ρόλους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Θόδωρος Καρατζάς, ανακοίνωσε την ειλημμένη απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του ύστερα από 10 χρόνια θητείας στη «Λίγκα» του επαγγελματικού μπάσκετ. Ο Ιμπραΐμ Κουτλουάι ήταν το δεύτερο «θύμα» της λιτότητας που ξεκίνησε ήδη στην ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να ακούσει το αντίο από τον αντιπρόεδρο της Ενωσης, Γιάννη Γρανίτσα, εφόσον δεν δέχτηκε μείωση των αποδοχών του κατά 300.000 δολάρια. Ο Τούρκος φόργουορντ δεν δέχτηκε ετήσιες αποδοχές 850.000 δολαρίων, ενώ από την ΑΕΚ τού οφείλεται από την προηγούμενη χρονιά το ποσό των 40 εκατομμυρίων. Ιδια τύχη είχε και ο Ντέιβιντ Ρίβερς στον Ολυμπιακό, με τη διαφορά όμως, ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να αποζημιώσουν αδρά τον Αμερικανό παίκτη στον οποίο ανακοίνωσαν τη λύση της συνεργασίας τους. Παρελθόν για την Κυπελλούχο Ευρώπης, ομάδα του Αμαρουσίου, αποτελεί και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής ύστερα από απόφαση του προέδρου, Αρη Βωβού.

«Οσο ήσυχα μπήκα στον χώρο του μπάσκετ τόσο ήσυχα φεύγω. Αφιέρωσα 10 σημαντικά χρόνια της ζωής μου στο ελληνικό μπάσκετ και πιστεύω ότι με τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΕΣΑΚΕ αλλά και όλους τους συνεργάτες μου, καταφέραμε να αλλάξουν πολλά πράγματα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Καθιερώθηκε η χρησιμοποίηση δύο ξένων παικτών και από το ελληνικό πρωτάθλημα πέρασαν οι καλύτεροι ξένοι σε όλη την Ευρώπη. Ζήσαμε συναρπαστικά πρωταθλήματα και κάποιες χρονιές το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν όντως το καλύτερο στην Ευρώπη. Είχαμε τα ακριβότερα τηλεοπτικά δικαιώματα μετά το ΝΒΑ και προσπαθήσαμε πολύ να υπάρξει ίση κατανομή τους στις ομάδες της Α1 κατηγορίας. Δεν φεύγω με κακές αναμνήσεις από τον ΕΣΑΚΕ, γιατί πιστεύω ότι οι παίκτες παραμένουν οι μαγνήτες των φιλάθλων και όχι οι παράγοντες», ήταν τα λόγια του απολογισμού από τον Θόδωρο Καρατζά, ο οποίος δεν παρέλειψε έστω και την ύστατη ώρα να αποφύγει τις ευθύνες που είχε για τη μη συνεργασία του με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο: «Θα είναι καλό για το μπάσκετ να αποχωρήσουν και άλλοι παράγοντες, γιατί ουδείς αναντικατάστατος. Δεν ευθύνομαι εγώ για τις κακές σχέσεις που είχαμε στην ΕΟΠΕ. Εγώ δεν ορίζω τον διάδοχο της θέσης μου, γιατί πιστεύω ότι το μπάσκετ υπήρχε πριν από εμένα και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμένα…», υποστήριξε ο Καρατζάς εν όψει των εκλογών που θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα για τον αντικαταστάτη του. Υποψηφιότητα έχουν θέσει μέχρι τώρα ο πρόεδρος του Ηρακλείου Μανώλης Παπακαλιάτης και ο εκπρόσωπος του Ηρακλή Βασίλης Δημαρέλος. Η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος θα γίνει στις 7 Ιουλίου στο Λαγονήσι.

Κατά συνέπεια, δεν είναι τυχαίο ότι πήρε επάνω του όλες τις εξουσίες, ώστε να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα πάντα και κυρίως για να διαμορφώνει αυτός την πολιτική απέναντι σε ομοσπονδίες και ενώσεις, αλλά και να αποφύγει κάθε κακοτοπιά, που λογικά γνωρίζει πλέον.

Μπορεί μέσα σε αυτό το σκηνικό να προωθηθεί ο εκδημοκρατισμός και η ανασυγκρότηση στη Σερβία; Η πιο πιθανή εκδοχή είναι η επανεμφάνιση ενός λαϊκιστικού εθνικισμού, τον οποίο χειραγώγησε ο Μιλόσεβιτς την εποχή της παντοδυναμίας του, μπροστά στον οποίο θα ωχριούν τα φαντάσματα του παρελθόντος που εμφανίσθηκαν στις γειτονικές χώρες.