ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ποδόσφαιρο: Απευθείας Grexit εισηγήθηκε ο Χούμπελ

balapodosfairou1--7

Σε εισήγηση προς το συμβούλιο της FIFA για την αναστολή της ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ προέβη, όπως αναμενόταν, η διορισμένη από τις FIFA/UEFA, Επιτροπή Παρακολούθησης της Ομοσπονδίας. Το συμβούλιο της FIFA θα αποφασίσει σχετικά και εφόσον η εισήγηση γίνει δεκτή και για όσο διάστημα διαρκεί η ποινή καμία ελληνική ομάδα, είτε πρόκειται για σύλλογο είτε για εθνική ομάδα, δεν θα μπορεί να μετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, στην οποία όλοι οι σύμβουλοι, ακόμα και οι προερχόμενοι από τη Σούπερ Λίγκα σύμβουλοι του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, αντέδρασαν στο περιεχόμενο της εισήγησης θεωρώντας το άδικο, καταχρηστικό και αβάσιμο.
Στην ΕΠΟ εκτιμούν ότι ακόμα κι αν η εισήγηση γίνει δεκτή από τη FIFA, το Grexit θα είναι περιορισμένης διάρκειας και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή παρουσία των ελληνικών ομάδων.

«Απαιτούνται ενέργειες»

Το μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Εντι Ντερβισάι, που ήταν παρών στη συνεδρίαση της Ε.Ε. τόνισε: «Βασική προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Υπάρχει κίνδυνος για την εικόνα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί, να είμαστε σκληροί και να στείλουμε μήνυμα ότι παίρνουμε μέτρα κατά της βίας. Απαιτούνται ενέργειες. Υποστηρίζουμε και εμπιστευόμαστε πλήρως τον πρόεδρο της ΕΠΟ και το έργο του. Ζητούμε αναλόγως να τον στηρίζει και να ενεργεί μαζί του το σύνολο της εκτελεστικής επιτροπής. Θέλουμε την υποστήριξη και από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πρέπει η Λίγκα να ολοκληρωθεί ομαλά και να δούμε πράξεις κι άμεσες αποφάσεις από τα δικαστικά όργανα. Να δούμε ότι γίνεται πόλεμος κατά της βίας».

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευ. Γραμμένος, υπογράμμισε: «Ουδέποτε εξεδήλωσα επιθυμία να παραιτηθώ, ούτε έχω την πρόθεση να παραιτηθώ. Φέτος στο πρωτάθλημα είχαμε ιδιαίτερο ανταγωνισμό και καθόλου εκτεταμένα επεισόδια. Δεν μπορούν τα επεισόδια να διακόπτουν το πρωτάθλημα. Πρέπει να υπάρχουν ποινές και οι αποφάσεις των οργάνων να συνετίζουν. Είναι εμφανής η ομοψυχία της εκτελεστικής επιτροπής και απαρέγκλιτη η βούλησή της να προχωρήσει σε τομές. Το πρωτάθλημα θα τελειώσει όπως άρχισε. Η διοίκηση θα υλοποιήσει τους στόχους της. Επανεξετάζουμε το νομικό πλαίσιο για να θωρακιστεί το άθλημα σε όλα τα επίπεδα. Οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο. Σε 7 μήνες δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τα πάντα. Θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει και η Επιτροπή Παρακολούθησης θα λάβει σύντομα το τελικό πλαίσιο θέσεων της ΕΠΟ».

Ο Ντερβισάι επέμεινε στη λήψη συγκεκριμένων σκληρών μέτρων για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και ζήτησε να υπάρξει πλήρες κανονιστικό πλαίσιο έως την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Ε.Ε. στα μέλη της επιτροπής δόθηκε η επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης, Χέμπερτ Χούμπελ, στο τέλος της οποίας εισηγείται το Grexit.

Καθυστερήσεις

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στις διακοπές και ματαιώσεις αγώνων, στην ένοπλη εισβολή του Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, στην καθυστέρηση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, στην απόφαση Βασιλειάδη για επ’ αόριστον αναβολή του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, αλλά και σε μέτρα που δεν λήφθηκαν από την ΕΠΟ, παρότι ζητήθηκαν.

• Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ επικύρωσε τη νέα δομή της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Επικεφαλής είναι ο Βίτορ Μέλο Περέιρα, νέο μέλος και υπεύθυνος για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ο Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ Μαρίν, μέλος και «UEFA Convention Project Leader» ο Σταύρος Τριτσώνης, υπεύθυνος για το VAR ο Μιχάλης Κουκουλάκης, μέλος και υπεύθυνος για τη Γ΄ Εθνική, τις γυναικείες διοργανώσεις και τις υποδομές ο Δημήτρης Καλύβας, μέλος και υπεύθυνος για τους παρατηρητές διαιτησίας ο Ιωάννης Τσαχειλίδης συνεργάτης ο Νίκος Ιωσηφόγλου, συνεργάτης ΚΕΔ και υπεύθυνος ανάπτυξης ο Κύρος Βασάρας.

• Η Ε.Ε. της ΕΠΟ οριστικοποίησε την απόφαση για τη χρήση του Video Assistant Referee στη νέα αγωνιστική περίοδο στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας.