ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Συνεισφορά στο… απέραντο γαλάζιο από τους ιστιοπλόους μας

4--26

Η ζωή των ιστιοπλόων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο και τα πληρώματα του «55ου Ράλλυ Αιγαίου» έστειλαν το μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσες μας» από μία παραλία της Αμοργού, που έχει αποτελέσει έμπνευση και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Οι ιστιοπλόοι και μέλη του πληρώματος της πυραυλακάτου «Πλωτάρχης Μπλέσσας» καθάρισαν από τα σκουπίδια την παραλία στο «Ναυάγιο».

syneisfora-sto-aperanto-galazio-apo-toys-istioplooys-mas0

Αυτή τη χρονιά, η ιστορική διοργάνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης είναι αφιερωμένη στην προστασία της θάλασσας με στόχο να ευαισθητοποιήσει πληρώματα, κατοίκους των νησιών και παραθεριστές, διότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα επόμενα χρόνια στη Μεσόγειο θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια. Και η αρχή έγινε από την Αμοργό.

syneisfora-sto-aperanto-galazio-apo-toys-istioplooys-mas1

Στην περιοχή Καλοταρίτισσα από το 1980 βρίσκεται το κουφάρι του πλοίου «Ολυμπία». Πρόκειται για ένα καράβι, με έτος ναυπήγησης το 1950 και πρώτο όνομα το «Island». Το Φεβρουάριο του 1980 βρέθηκε σε φουρτούνα με βόρειους ανέμους που έφταναν τα δέκα μποφόρ. Ο καπετάνιος νόμιζε ότι ο Όρμος του Λίβερου ήταν αγκυροβόλιο, όταν διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε ήταν πολύ αργά. Έριξε άγκυρα, αλλά δεν το κράτησε και το πλοίο έπεσε στα βράχια. Η θάλασσα το κυρίεψε και σιγά-σιγά μετατράπηκε σε ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού. Το κύμα φλερτάρει με τις παλιές λαμαρίνες και το γαλάζιο της θάλασσας σμίγει με τη σκουριά δημιουργώντας μοναδικές εικόνες και μία… ρομαντική μελαγχολία. Το κουφάρι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Luc Besson και το χρησιμοποίησε σε σκηνές στην ταινία «Απέραντο Γαλάζιο».

syneisfora-sto-aperanto-galazio-apo-toys-istioplooys-mas2

Αυτή τη μικρή, μη οργανωμένη, και γεμάτη σκουπίδια παραλία επέλεξαν να καθαρίσουν τα πληρώματα του «55ου Ράλλυ Αιγαίου», με την υποστήριξη της Helmepa. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η βοήθεια μελών του πληρώματος της ΤΠΚ «Μπλέσσας». Υπό τις οδηγίες του Πλωτάρχη Κωνσταντίνου Σπυρίδη (Π/Ν) βοήθησαν στη συγκομιδή και τη μεταφορά των σκουπιδιών.

syneisfora-sto-aperanto-galazio-apo-toys-istioplooys-mas3

Με τον στόλο του Ράλλυ Αιγαίου αγωνίζεται ένα πλήρωμα από τη Ρουμανία και ένα από Αυστρία και Ελβετία. Οι ιστιοπλόοι τους ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΟΙΑΘ. «Αυτή η δράση αποτελεί μία σπουδαία πρωτοβουλία. Όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, πρέπει να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο κυβερνήτης του ιστιοπλοϊκού Βάλτερ Κράχεν.

syneisfora-sto-aperanto-galazio-apo-toys-istioplooys-mas4

Τις επόμενες ημέρες, οι ιστιοπλόοι θα πραγματοποιήσουν συμβολικοί καθαρισμοί ακτών στους Λειψούς και στην Πάρο.

syneisfora-sto-aperanto-galazio-apo-toys-istioplooys-mas5