ΜΠΑΣΚΕΤ

Νέο ξεκίνημα από το «μηδέν» για την Εθνική

Νέο ξεκίνημα από το «μηδέν» για την Εθνική

H πρώτη εξωαγωνιστική εξασφάλιση συμμετοχής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ σε κορυφαία διοργάνωση, όπως θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (31/8 – 14/9), σε συνδυασμό με την παταγώδη αποτυχία της ίδιας ομάδας στο περσινό Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και τον πρόωρο αποκλεισμό από τη φάση των «16», αποτέλεσαν τα επιτακτικά κριτήρια της ΕΟΚ για την πλήρη ανασυγκρότηση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Η πρόσκληση της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ από τη FIBA, αποτελεί… πρόκληση για την αγωνιστική ανταπόκριση και τη δικαίωση της συμμετοχής που μπορεί να εξελιχθεί και σε διάκριση υψηλού επιπέδου, πέντε χρόνια μετά το τελευταίο, χάλκινο μετάλλιο που κατακτήθηκε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πολωνίας.

Μπορεί το διαζύγιο της ομοσπονδίας με τον Αντρέα Τρινκέρι να έχει χρονοτριβήσει ιδιαίτερα και να μην έχει οριστικοποιηθεί (απομένει η αποδοχή ή όχι του Ιταλού τεχνικού στην τελευταία πρόταση της ΕΟΚ), αλλά ο σχεδιασμός της Εθνικής ομάδας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τους δύο τελευταίους μήνες.

Ουσιαστικά, η νέα ημέρα της ελληνικής ομάδας δεν θα έχει καμία, σχεδόν, σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν της. Αντιθέτως, ό,τι έχει συμβεί στην ελληνική ομάδα, εντός και εκτός γηπέδου, από το προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Τουρκίας (2010), έως και πέρυσι, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή επανάληψης ίδιων λαθών ή νέων που θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάκαμψη που θα επιχειρηθεί στον όμιλο της Σεβίλλης και στην τελική φάση της Μαδρίτης. Η ανασύσταση της Εθνικής δεν πρόκειται να γίνει με «μπαλώματα» στην οργάνωσή της, στην εσωτερική λειτουργία της και στην ομαδική εικόνα της, αλλά θα πρόκειται για ανασύσταση εκ θεμελίων. Η αρχή έγινε από τον πάγκο που επιστρέφει σε ελληνικά χέρια.

Στον Φώτη Κατσικάρη, η τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας, ανατίθεται «εν λευκώ» και η επιλογή της ΕΟΚ στον Ελληνα προπονητή, ήταν σταθερή από πέρυσι, λόγω της εμπιστοσύνης που υπάρχει στις δυνατότητές του, καθώς τα βήματα της καριέρας του στο εξωτερικό, είναι καταξιωμένα.

Η εποχή Κατσικάρη στον ελληνικό πάγκο σηματοδοτεί την επιτακτική ανάγκη για την αλλαγή στο προφίλ και στη νοοτροπία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Οι αποτυχίες του Προολυμπιακού του 2012 και του Ευρωμπάσκετ του 2013, βρίσκουν την Εθνική, χωρίς σημείο αναφοράς και σύγκρισης και τον Κατσικάρη να καλείται για επανεκκίνηση από το «μηδέν».

Με διοικητικό υπεύθυνο τον γενικό γραμματέα, Τ. Τσαγκρώνη, τεχνικό διευθυντή τον Κώστα Μίσσα, άμεσους συνεργάτες τους Σκουρτόπουλο και Πρίφτη και νέα πρόσωπα στις περισσότερες θέσεις του πάγκου, ο Κατσικάρης θέλει να εφαρμόσει νέους κανόνες λειτουργίας. Ακόμα κι αν η Εθνική ομάδα είχε διαχρονικά, ως σήμα κατατεθέν της, τις καλές σχέσεις και την αγαστή συνεργασία των διεθνών παικτών της, τα θεμελιώδη θέματα της πειθαρχίας και του αλληλοσεβασμού, έχει διαπιστωθεί ότι πρέπει να τονωθούν και να επαναπροσδιορισθούν. Η Εθνική χρειάζεται «στεγανά» στα αποδυτήριά της, χωρίς επικοινωνιακή απομόνωση και ο κάτοικος του Μπιλμπάο, όταν καταλήξει στην τελική 12άδα για το Παγκόσμιο, θέλει να είναι σίγουρος όχι μόνο για την αγωνιστική αξία των επιλογών του, αλλά και για τη συγκρότηση ομάδας που δεν έχει «κεκτημένα» και πρέπει να αποδείξει τα πάντα στο γήπεδο για να μην επιστρέψει, ξανά, ταπεινωμένη…

Οι επιλογές των διεθνών

«Κορμό» Εθνικής ομάδας που δεν θα χρειασθεί περισσότερους από τέσσερις ή ίσως και τρεις αποκλεισμούς στην διάρκεια της προετοιμασίας, θέλει να συγκροτήσει ο Φώτης Κατσικάρης στις αρχικές κλήσεις του και γι’ αυτόν τον λόγο, δεν πρόκειται να φτάσουν τον συνήθη αριθμό των 18 διεθνών. Σκοπός του νέου τεχνικού είναι να δουλέψει στο δεύτερο μισό, χρονικό διάστημα της προετοιμασίας και στα τρία τελευταία φιλικά παιχνίδια από τα οκτώ που θα δοθούν, με τη 12άδα που θα επιλεγεί να αγωνισθεί στο Παγκόσμιο κύπελλο της Ισπανίας. Ο Κατσικάρης που αναμένεται να παρουσιασθεί, την προσεχή εβδομάδα θέλει να είναι βέβαιος ότι δεν θα έχει καμία απώλεια στην πρεμιέρα της προετοιμασίας, εφόσον ακούσει τη συγκατάθεση των κληθέντων και δεν υπάρξει κώλυμα ή κάποιο απρόβλεπτο αίτημα εκ μέρους τους.

Και οι τρεις Ελληνες παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ, Κουφός, Καλάθης και Γιάννης Αντετοκούνμπο έχουν δεσμευτεί, αρχικά, για την ανταπόκριση στην κλήση τους. Μοναδικό, πιθανό εμπόδιο για τους δύο πρώτους, χωρίς να είναι αξεπέραστο από την πλευρά τους, είναι η περίπτωση αναζήτησης άλλης ομάδας στο ΝΒΑ, αν δεν συνεχίσουν ο ένας ή και οι δύο να φορούν τη φανέλα του Μέμφις.

Η απόφαση του Βασίλη Σπανούλη, αν θα θέλει να ξεκουρασθεί, ύστερα από συνεχείς παρουσίες του στην Εθνική ή θα είναι και πάλι παρών, ίσως, στην τελευταία εμφάνισή του, θα είναι «βαρόμετρο» στις κλήσεις του Ελληνα τεχνικού.