ΜΠΑΣΚΕΤ

Ερευνα καταγγελίας στο μπάσκετ

Ερευνα καταγγελίας στο μπάσκετ

Προκαταρκτική έρευνα της καταγγελίας που είχε κάνει ο έκπτωτος, πλέον, πρόεδρος της ομοσπονδίας διαιτητών μπάσκετ, Ηλίας Καφφές, ο οποίος είχε αναρωτηθεί μέσω ανακοίνωσης της ΟΔΚΕ, αν στο ελληνικό μπάσκετ υφίσταται ή όχι «εγκληματική οργάνωση», έχει αρχίσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, κ. Λαΐνης. Αρχικά, η συγκεκριμένη επιστολή – καταγγελία είχε κοινοποιηθεί στον αθλητικό εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, ο οποίος τη διαβίβασε στον συνάδελφό του.

Οι κλήσεις μαρτύρων που έχουν γίνει, μέχρι τώρα, αφορούν τον γ. γραμματέα της ΕΟΚ, Π. Τσαγκρώνη, τα μέλη της ΚΕΔ, εν ενεργεία διαιτητές και προέδρους συνδέσμων διαιτητών που καταψήφισαν τη διοίκηση της ομοσπονδίας και λόγω της άρνησης του Καφφέ να αποδεχθεί το αρνητικό αποτέλεσμα γι’ αυτόν, έχουν προσφύγει στο Πρωτοδικείο για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, αλλά υπάρχει καθυστέρηση, λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Η διαμάχη που άρχισε ο έκπτωτος πρόεδρος της ΟΔΚΕ με την ΕΟΚ, είχε ως αφορμή την υπεράσπιση των διαιτητών για τις οικονομικές οφειλές της ομοσπονδίας προς αυτούς και ενώ οι ίδιοι οι εν ενεργεία ρέφερι δεν έχουν προχωρήσει ώς τώρα σε αναστολή των υποχρεώσεών τους για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων.

Η ΕΟΚ αμφισβητεί το ύψος της οφειλής που ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζει η ΟΔΚΕ. Παράλληλα, η σπίλωση της υπόληψης των τεσσάρων μελών της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας (Συμεωνίδης, Κορομηλάς, Παπαδόπουλος, Παπαδημητρίου) είχε ως αντίδραση την κατάθεση αγωγής εναντίον του Καφφέ (αρνήθηκε να ανακαλέσει), ο οποίος στην προσπάθεια δημιουργίας «οσμής σκανδάλου» στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ, θα κληθεί να αποδείξει στον κ. Λαΐνη και στη δικαιοσύνη, τις καταγγελίες που είχε κάνει για ύπαρξη «εγκληματικής οργάνωσης».

Παράλληλα, οι πραγματικές εξελίξεις στον χώρο της διαιτησίας, το τελευταίο εξάμηνο, με την ψήφιση της πρότασης μομφής κατά της διοίκησης από 23 εκ των 25 συνδέσμων στην έκτακτη γενική συνέλευση του προηγούμενου Ιανουαρίου στον Βόλο, έχουν ξεπεράσει χρονικά την έρευνα του εισαγγελέα στην καταγγελία του Η. Καφφέ, περί εκβιαστικής ανατροπής του από τους ίδιους τους συνδέσμους, όπως ανέφερε στην επιστολή του. Η κοινοποίηση των κλήσεων στους μάρτυρες είναι χρονοβόρα, λόγω της διαμονής των περισσοτέρων στην περιφέρεια και στις κατά τόπους εισαγγελίες και θα κληθούν συνολικά 20 διαιτητές.

• Ο ΕΣΑΚΕ επισημοποίησε τη συμμετοχή του Αρη, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο νεοσύστατο Τσάμπιονς Λιγκ που θα τελεί υπό την αιγίδα της FIBA, ενώ η διοργανώτρια αρχή του ελληνικού πρωταθλήματος θα μετέχει στη νέα εταιρεία.

• Ο Ματ Λοτζέσκι θα απουσιάσει σ’ έναν ακόμα κρίσιμο αγώνα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, κόντρα στη Λαμποράλ Κούτσα, μεθαύριο στο ΣΕΦ, καθώς πρέπει να αποφευχθεί η μεταδοτικότητα του μεγαλοκυτταροϊού που τον έχει προσβάλει, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης δεν έχει αποθεραπευθεί στη θλάση του προσαγωγού που υπέστη στον πρόσφατο αγώνα των Βάσκων με τη Ζαλγκίρις. Παράλληλα, οι δηλώσεις του Αμερικανού παίκτη της Λαμποράλ, Ντάριους Ανταμς για διαιτητική ανοχή σε σκληρό παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» δημιουργούν κλίμα έντασης, καθώς ανέφερε πως «ξέρουμε πως κάποια σφυρίγματα δεν θα δοθούν γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε».

Στον Παναθηναϊκό, το ντεμπούτο του νεοαποκτηθέντα, Βινς Χάντερ δεν θα γίνει στον αυριανό, εκτός έδρας αγώνα με τη Μάλαγα, λόγω της ανετοιμότητας του Αμερικανού σέντερ.