ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς και Προκόφιεφ

Αφιέρωμα σε τρεις διάσημους Ρώσους συνθέτες, τον Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, τον Ντιμίτρι Σοστακόβιτς και τον Σεργκέι Προκόφιεφ, θα πραγματοποιήσει, την ερχόμενη Τρίτη (9/3) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»), η Ορχήστρα Χρωμάτων.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με την «Σερενάτα op. 48, για έγχορδα» του Τσαϊκόφσκι. Σε αυτό το έργο η έμπειρη γραφή του συνθέτη δημιουργεί ένα εύρος ηχητικών χρωμάτων. Γράφτηκε το 1880, την ίδια χρονιά με το Cappricio Ιtalieκαι την εισαγωγή «1812». Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1881.

Κοντσέρτο για πιάνο

Αμέσως μετά, η Ορχήστρα Χρωμάτων, θα ερμηνεύσει το «Κοντσέρτο Νο 1 op. 35 για πιάνο» του Σοστακόβιτς, με σολίστ στο πιάνο τη βραβευμένη Ιταλίδα Mariza Tanzini και στην τρομπέτα, τον δικό μας, διακεκριμένο μουσικό, Σωκράτη Ανθη. Πρόκειται για το πρώτο άξιο λόγου κοντσέρτο για πιάνο, που προήλθε από την Σοβιετική Ρωσία, καθώς προηγούμενες απόπειρες, όπως αυτή των Shaporin, Kabalevsky και Feynberg, απέτυχαν να εξασφαλίσουν κάποια θέση στο ρεπερτόριο. Οι επιρροές του μπορούν να αναζητηθούν στην 5η Συμφωνία του Προκόφιεφ, στο Κοντσέρτο του Γκέρσουιν και στην Πετρούσκα του Στραβίνσκι. Γράφτηκε το 1933 και ξεκίνησε σαν ένα έργο μόνο για τρομπέτα, το οποίο σταδιακά μεταμορφώθηκε στην παρούσα του μορφή.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την Κλασική Συμφωνία op. 25 του Προκόφιεφ. H πρώτη αυτή συμφωνία του Ρώσου συνθέτη, συγκαταλέγεται στα λίγα έργα του 20ού αιώνα τα οποία είναι τόσο ξεκάθαρα επηρεασμένα από την κλασική περίοδο.

Την Ορχήστρα Χρωμάτων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Ωρα έναρξης: 8.30 μ.μ.