ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλους

Ρεκόρ για τον Μελ Γκίμπσον

«Τα Πάθη του Χριστού», η θρησκευτικού περιεχομένου ταινία του Μελ Γκίμπσον που προβάλλεται από την περασμένη Παρασκευή και στις ελληνικές αίθουσες, τα πηγαίνει περίφημα στο αμερικανικό box office. Πιο συγκεκριμένα, έσπασε το ρεκόρ του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» όσον αφορά στις μεγαλύτερες εισπράξεις πρώτου πενθημέρου με 125,2 εκατομμύρια δολάρια (το αντίστοιχο επίτευγμα του «Αρχοντα» υπολείπεται κατά περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια). Οπως είναι γνωστό, η ταινία προκάλεσε αντιδράσεις αλλά, καθώς φαίνεται, ο θόρυβος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την ευνόησε εμπορικά: ήδη θεωρείται η πιο επιτυχημένη θρησκευτική ταινία όλων των εποχών.

Νέοι Ελληνες συνθέτες

Ενα τριήμερο αφιερωμένο στη σύγχρονη ελληνική μουσική ξεκινάει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»). Δεκαεννέα νέοι Ελληνες συνθέτες θα παρουσιάσουν έργα τους στα «Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής» που θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο. Οι δημιουργοί, εκφράζουν τις ανησυχίες τους, πειραματίζονται με τις κλασικές φόρμες, εξερευνούν τις σχέσεις τέχνης και τεχνολογίας, προσπαθούν να κατανοήσουν, να ερμηνεύσουν και να δώσουν το στίγμα τους. Την καλλιτεχνική επιμέλεια των «Εργαστηρίων Σύγχρονης Μουσικής» έχει ο συνθέτης Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Παίρνουν μέρος οι Χρύσα Μελισσάρη, Μάνος Παναγιωτάκης, Σάββας Τσιλιγκρίδης, Μιχάλης Σαπουντζής, Κώστας Φλεριανός, Χρήστος Ζάχος κ.ά. Τα έργα θα ερμηνεύσει η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό την διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου. Το Σάββατο, κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον διακεκριμένο Γάλλο συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Ζιλμπέρ Αμύ, θα βραβεύσει τρία από αυτά.

Ο Μόρισεϊ επιστρέφει…

Ο Μόρισεϊ αποφάσισε να βγει από την πρώιμη «σύνταξή» του, που έχει διαρκέσει σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια. O τραγουδιστής των περίφημων Σμιθς, ο οποίος είχε αποσυρθεί στην Καλιφόρνια, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη της Βρετανίας, καθώς αποφάσισε να αναλάβει τη διοργάνωση του ετήσιου ροκ φεστιβάλ του Λονδίνου «Μελτντάουν», που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Σάουθ Μπανκ. O Μόρισεϊ θα συγκροτήσει το δικό του πρόγραμμα μουσικής και τέχνης, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Το ετήσιο αυτό φεστιβάλ έχει παράδοση να έχει κατά καιρούς σπουδαίους διοργανωτές, όπως τον Ντέιβιντ Μπόουι, τον Ελβις Κοστέλο και τον Νικ Κέιβ. O Μόρισεϊ, παρά το ότι έχει αποτραβηχθεί, παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές στην Αγγλία, σύμφωνα με πρόσφατο δημοψήφισμα του περιοδικού New Musical Εxpress.

Δεν ήταν κι αυτός εκεί

Το όνομά του αναφέρθηκε στους παρευρεθέντες στη συνάντηση του Γ. A. Παπανδρέου με ανθρώπους του πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής, την περασμένη Δευτέρα. Μόνο που ο σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός δεν παρέστη! Οπως διευκρινίζει με επιστολή του στον Τύπο, «καίτοι προσεκλήθην, δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην εκδήλωση».