ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλους

«Τόσο όμορφα» στο «Αμόρε»

Την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Μαρτίου, αρχίζουν οι παραστάσεις του έργου του Γιον Φόσσε «Τόσο όμορφα», στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Αμόρε. Σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, το «Τόσο όμορφα» είναι ένα σύγχρονο έργο, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ξένια Καλογεροπούλου, Ακύλας Καραζήσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ιωάννα Παππά, Γιάννης Περλέγκας, Νίκος Χατζόπουλος. Στο έργο του Γιον Φόσσε, μια τυπική οικογένεια, πατέρας, μητέρα και η έφηβη κόρη, επισκέπτεται για διακοπές το πατρικό σπίτι. Το ζευγάρι συναντά τον παιδικό φίλο του άντρα, η κόρη γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός αγοριού που ζει εκεί, αναπόσπαστα δεμένου με τον τόπο του. Μια συνηθισμένη ιστορία οικογενειακών διακοπών. Που ποτέ δεν είναι τόσο απλή, όσο κι αν μπορεί να περιγραφεί με λίγες λέξεις. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Μαθαίνοντας για τα Παναθήναια

Τη λαμπρότερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας, τα Παναθήναια, έχει ως θέμα του το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οργάνωσε η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Μέσα από αρχαία αγγεία και γλυπτά περιγράφονται οι αθλητικοί και καλλιτεχνικοί αγώνες των Παναθηναίων, καθώς και η μεγάλη πομπή, που απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα και που ανέβαινε στην Ακρόπολη την 28η Εκατομβαιώνος, τον δεκαπενταύγουστο δηλαδή, ακριβώς στο διάστημα που θα διεξαχθεί η Ολυμπιάδα του 2004. Για τις ανάγκες του προγράμματος έγινε και η ειδική έκδοση «Των Αθήνηθεν Αθλων». Ενα χαρούμενο, εικονογραφημένο λεπτομερές έντυπο, με καλογραμμένα κείμενα που μπορούν να διαβάζουν και τα παιδιά. Μια πρωτότυπη δουλειά της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης – Τομέας Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης και της κ. Κορνηλίας Χατζηασλάνη.

Λωξάντρα και Τζ. M. Κουτσί

Ποικιλία και ευρύτατη θεματολογία χαρακτηρίζει το νέο τεύχος της «Νέας Εστίας», που κυκλοφορεί με νεανική φωτογραφία της Μαρίας Ιορδανίδου στο εξώφυλλο. Δημοσιεύονται τα τρία διεισδυτικά κείμενα για τη συγγραφέα της «Λωξάνδρας» της Λευκής Μολφέση, της Μαρίας Καραβία και του Πέτρου Μάρκαρη που διαβάστηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση της «Εστίας». Επίσης, δημοσιεύεται το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Αρη Μπερλή με τίτλο «Σημειώσεις στο περιθώριο της ομιλίας του Τζων M. Κουτσύ στην Ακαδημία της Στοκχόλμης». Ανάμεσα στην υπόλοιπη ύλη: Γιάννη Κιουρτσάκη «Παγκόσμια ισοπέδωση και τοπικές αντιστάσεις» κ.ά.

«Εφυγε» ο Νουγκαρό

Ο διάσημος Γάλλος τραγουδιστής, συνθέτης και ποιητής Κλοντ Νουγκαρό -από τα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού και διεθνούς πενταγράμμου- πέθανε χθες σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια. Από τους πιο χαρακτηριστικούς τραγουδιστές και πρωτοποριακούς ποιητές της γενιάς του, ο Νουγκαρό είχε δημιουργήσει ορισμένα από τα τραγούδια σταθμούς στη γαλλική μουσική, όπως τα «Cecille, ma fille», «Une petite fille epleurs», «Le Jazz et la java», όπως και το «Toulouse», ως φόρος τιμής προς τη γενέθλια πόλη του.