ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εικόνες του 21ου αιώνα» για την τρομοκρατία

Με βασικό θέμα την τρομοκρατία αρχίζει στις 15 Μαρτίου το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα», που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του μήνα. Το θέμα της τρομοκρατίας εξερευνάται στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό, αλλά και προσωπικό του πλαίσιο, μέσα από 13 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο και από κάθε γωνία προσέγγισης. Εκτός από το πρόγραμμα των ταινιών, μια ημερίδα με θέμα την τρομοκρατία με τη συμμετοχή ειδικών αναλυτών, θα επιχειρήσει να ρίξει φως στα σκοτεινά σημεία ενός ζητήματος που απασχολεί και διαμορφώνει το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο δράσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Εναρκτήρια ταινία του Φεστιβάλ θα είναι η ταινία «H ιστορία της καμήλας που δάκρυσε». Πρόκειται για ένα φιλμ που έχει τιμηθεί με βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στη Βαυαρία, ήταν υποψήφιο στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία, και έχει προβληθεί στα φεστιβάλ του Τορόντο, του Μόντρεαλ, του Βανκούβερ και του Ρότερνταμ. H ταινία εστιάζει σε μια οικογένεια νομάδων στη Μογγολία και την καμήλα τους, που απομακρύνει το νεογέννητό της καμηλάκι. H οικογένεια ακολουθεί ένα παραδοσιακό έθιμο και καλεί έναν βιολιστή να παίξει μουσική. H καμήλα δακρύζει και παίρνει ξανά κοντά της το παιδί της. O εκ των δημιουργών του ντοκιμαντέρ, Λουίτζι Φαλόρνι θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει την ταινία.

Ειδικά αφιερώματα θα γίνουν σε δύο σπουδαίους δημιουργούς ντοκιμαντέρ, οι οποίοι είναι και τα τιμώμενα πρόσωπα του Φεστιβάλ. Πρόκειται για τον Σουηδό Στέφαν Τζαρλ -που θεωρείται ο σημαντικότερος εν ζωή Ευρωπαίος ντοκιμαντερίστας- και την Ολλανδέζα Χέντι Χόνιγκμαν, που θα παραλάβουν οι ίδιοι τα βραβεία συνολικής προσφοράς που θα τους απονεμηθούν.

Δύο μορφές που έχουν απασχολήσει πολλές φορές το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Αμπάς Κιαροστάμι, θα βρεθούν και στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Αυτή τη φορά με μια σειρά ταινιών που έχουν γυριστεί για τους δύο δημιουργούς και το έργο τους, από συναδέλφους τους και κοντινά τους πρόσωπα.

Τέλος, από το Φεστιβάλ δεν πρόκειται να λείψει και το οσκαρικό «χρώμα», καθώς στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τρεις από τις πέντε ταινίες, που διεκδίκησαν το φετινό Οσκαρ ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Πρόκειται για τις ταινίες: «The fog of war» του Ερολ Μόρις (που κέρδισε το βραβείο), «Συλλαμβάνοντας τους Φρίντμαν» του Αντριου Τζαρέκι και «The weather underground» των Σαμ Γκριν και Μπιλ Σίγκελ.