ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλους

Το «αντίο» στον Φ. Ηλιού

Αύριο Τρίτη, στις 3.30 το μεσημέρι, οι εκατοντάδες φίλοι, συνεργάτες, μαθητές και σύντροφοι του Φίλιππου Ηλιού, θα είναι όλοι δίπλα του, για τελευταία φορά, στο A΄ Νεκροταφείο, στον Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Γέφυρα φιλίας στο ΚΘΒΕ

Γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο πολιτισμών Ελλάδας και Τουρκίας στήνουν τα κρατικά θέατρα των δύο χωρών με την πρώτη ελληνοτουρκική παράσταση που υλοποιεί το πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο ΚΘΒΕ και τη Διεύθυνση Κρατικων Θεάτρων Τουρκίας. «Τα ελάφια και οι κατάρες» του Μουρατχάν Μουνγκάν είναι μια παραγωγή ευρύτερης σημασίας, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας νέος Τούρκος σκηνοθέτης ο Μουσταφά Αβκιραν θα ανεβάσει με Ελληνες ηθοποιούς ένα σύγχρονο τουρκικό έργο. Πρόκειται για ένα παραμύθι με έθιμα και μύθους της Ανατολής με στοιχειά και μάγισσες που κάνει πρεμιέρα στις 12 Μαρτίου στο Βασιλικό Θέατρο. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, σκηνικά- κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Κώστα Βόμβολου, χορογραφία Οβουλ Αβκιραν. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Δ. Καμπερίδης, Εφη Δρόσου, Στ. Τζαφέρης, M. Χατζηιωαννίδου, Γ. Ηλιόπουλος κ. ά.

Τραγούδια «Επί Κολωνώ»

«Ενότητες Τρεις» είναι ο τίτλος της επιτυχημένης μουσικής δουλειάς των Νίκου Ξυδάκη και Βασίλη Ρακόπουλου που θα παρουσιαστεί για έναν περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ», από τις 18 του μήνα έως και τις 2 Απριλίου. Νέο στοιχείο στις συναυλίες αυτές είναι η συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Χάικ Γιαζιτζιάν, Τάκης Φαραζής, Δημήτρης Χουντής και Γιώργος Χατζηχρονόγλου. Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν τα έργα «Χορός των πυρσών», «Ρωξάνη» και «Ερωτόκριτος». Το δεύτερο μέρος ξεκινάει με την εικόνα «Σαμ Ελ Νέσιμ» (τίτλος ποιήματος του Καβάφη).

Αγγελόπουλος σε Ευρώπη – Ασία

Ενώ συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα η προβολή του στις ελληνικές αίθουσες, «Το λιβάδι που δακρύζει» ξεκινάει μέσα στις επόμενες ημέρες τη διεθνή του καριέρα. Πρώτος σταθμός, η Ιταλία. Ακολουθούν, τέλη Μαρτίου, η Ελβετία και η Γαλλία. Στη Γερμανία, το πρώτο μέρος της τριλογίας του Θ. Αγγελόπουλου θα προβληθεί τον Σεπτέμβριο. H ταινία έχει επίσης αγοραστεί από τις περισσότερες ασιατικές χώρες. Οσο για τη διανομή του «Λιβαδιού» στην Αμερική, οι παραγωγοί βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τρεις μεγάλες εταιρείες.