ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Πίτερ Τζάκσον κάνει την τριλογία…τετραλογία

Οποιος νόμιζε ότι με τρεις ταινίες και συνολικά 17 Οσκαρ τελειώσαμε με την τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», πλανάται πλάνην οικτράν! O Πίτερ Τζάκσον, έπειτα από τη θριαμβευτική βραδιά της 29ης Φεβρουαρίου στην απονομή των Οσκαρ, δυσκολεύεται να εγκαταλείψει αυτό το χρυσωρυχείο βραβείων και εισπράξεων και ήδη σχεδιάζει να κάνει την τριλογία… τετραλογία. Με ποιο τρόπο; Επειδή έτσι ήταν εξ αρχής. Εκτός από τα τρία βιβλία του λογοτεχνικού έργου του Τόλκιν («H συντροφιά του δαχτυλιδιού»,«Οι δύο πύργοι»,«Η επιστροφή του βασιλιά»), υπάρχει και το «Χόμπιτ». Πρόκειται για το βιβλίο του Τόλκιν που εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο της Μέσης Γης, των χόμπιτ, των μάγων και των ξωτικών, το οποίο στον κινηματογράφο θα γίνει το αναπόφευκτο πρίκουελ.

Πριν από δύο χρόνια, όταν είχαμε συναντήσει τον Τζάκσον στο Παρίσι για την πρεμιέρα των «Δύο Πύργων», έλεγε ότι θα του κακοφαινόταν αν κάποιος άλλος μετέφερε σε ταινία το «Χόμπιτ». Ωστόσο, έπειτα από το τεράστιο μέγεθος της παραγωγής του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», θα προτιμούσε να κάνει μια μικρότερη ταινία, όπως τα «Ουράνια πλάσματα». Περασμένα, ξεχασμένα, πια.

Η επόμενη ταινία του Τζάκσον θα είναι ο -όπως και να το δει κανείς- γιγάντιος «Κινγκ Κονγκ», στην τρίτη του κινηματογραφική εκδοχή, στην οποία θα πρωταγωνιστήσει η Ναόμι Γουότς. Γι’ αυτήν την παραγωγή, ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης θα πάρει αμοιβή είκοσι εκατομμύρια δολάρια, ποσό που δεν έχει δοθεί ποτέ άλλοτε σε σκηνοθέτη, ενώ στη συνέχεια θα ασχοληθεί με το «Χόμπιτ».

Θα πρέπει όμως πρώτα να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα και η διαμάχη μεταξύ δύο στούντιο. H New Line, παραγωγός της τριλογίας του «Αρχοντα», έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα κινηματογραφικής μεταφοράς και του «Χομπιτ», όχι όμως και της διανομής στις αίθουσες. Αυτή ανήκει στην MGM και οι δύο εταιρείες έχουν αρχίσει έναν σκληρό αγώνα διαπραγματεύσεων για να μοιραστούν τα οφέλη. Από τη θέση του νικητή, ο Τζάκσον αφήνει τους άλλους να καβγαδίζουν για τα δικαιώματα. «Φαντάζομαι ότι οι δικηγόροι της New Line και της MGM θα διασκεδάσουν πολύ τα επόμενα χρόνια, προσπαθώντας να βρουν λύση. Προφανώς, εγώ θα είμαι απασχολημένος για δυο χρόνια ακόμη με τον “Κινγκ Κονγκ”, οπότε οι δικηγόροι μπορούν να συνεχίσουν για καιρό».