ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα βυζαντινά πιάτα

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα μεταφερθούν σύντομα τα ασημένια πιάτα του 12ου αιώνα, για την απόκτηση των οποίων διοργανώνεται έρανος από τα τρία μεγάλα βυζαντινά μουσεία της χώρας: το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο Μπενάκη, όπου και εκτίθεται αυτήν τη στιγμή ο θησαυρός.

Στόχος της μεταφοράς είναι να ευαισθητοποιηθούν και οι επισκέπτες του Μεγάρου για τη συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνται για την αγορά τους. Το κόστος της απόκτησης του συνόλου ανέρχεται σε 2.200.000 ευρώ (750 εκατομμύρια δραχμές), από τα οποία το ήμισυ θα καλύψει η ελληνική πολιτεία και το υπόλοιπο οι συνεισφορές ιδιωτών. Πριν από λίγο καιρό, η Βουλή των Ελλήνων έκανε μια γενναία οικονομική προσφορά, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Παραλλήλως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έβαλαν το χέρι στην τσέπη, όμως το σύνολο των χρημάτων δεν έχει ακόμα συγκεντρωθεί και το χρονικό περιθώριο που μας έχει δοθεί σιγά σιγά εξαντλείται.

Οι διευθυντές των μουσείων κάνουν έκκληση στους ιδιώτες να συνεισφέρουν ώστε να μη χαθεί η σπάνια ευκαιρία να τα κρατήσουμε στη χώρα μας.

Σπάνιο απόκτημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστα βυζαντινά αντικείμενα ανάλογης πολυτέλειας σώζονται σήμερα και αυτά μόνο στο εξωτερικό, λάφυρα της αρπακτικής διάθεσης των σταυροφόρων που κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1204. Τα εννέα ασημένια πιάτα με επίχρυσο διάκοσμο, βαρύτιμα βυζαντινά σκεύη, αποτελούν προφανώς μέρος της εντυπωσιακής οικoσκευής κάποιου άρχοντα.

Σε περίπτωση που ο θησαυρός παραμείνει σε ελληνικά χέρια θα μοιραστεί σε τρία μέρη και θα εκτίθεται στα τρία βυζαντινά μουσεία της χώρας. O αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού όπου μπορεί κανείς να καταθέσει την προσφορά του είναι: Alpha bank 107-002786000377.