ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H δυναμική επιστροφή του Τζορτζ Μάικλ

O Τζορτζ Μάικλ τραγουδάει για τον Ελβις Πρίσλεϊ και τον Τζον Λένον. Αυτή κι αν είναι νεκροφιλία. Μπορεί το ολοκαίνουργιο σινγκλ του Τζορτζ Μάικλ («Amazing») να έχει μόλις κυκλοφορήσει, όμως στις 15 του μηνός θα μπορούμε να κρίνουμε συνολικά το «Patience», από το οποίο έχουμε ήδη πάρει μια πρώτη γεύση.

Οι προ-παραγγελίες έχουν γίνει μήνες πριν. Ειδικά στην Αμερική. Δεν είναι τυχαίο πως στο www.amazon.com το άλμπουμ κατέχει την 3η θέση στις προτιμήσεις όλων εκείνων που έχουν σπεύσει να το παραγγείλουν ηλεκτρονικά.

Το «κακό παιδί» επιστρέφει επιθετικά. Με το «Amazing» σε τέσσερις εκδοχές σε δύο cd και δύο ανατρεπτικά ρεμίξ. Και στο άλμπουμ; Εκτός από το ομώνυμο («Patience»), θα ακούσουμε και θα δούμε σε αντίστοιχα καλοσκηνοθετημένα βίντεο κλιπ, το «Johand Elvis are dead», «Cars and trains», «Round here», «Shoot the dog» (αφιερωμένο εξαιρετικά στον Τζορτζ Μπους), «My mother had a brother», «Flawless», «AmericaAngel», «Precious box», «Please send me someone», «Freeek!», «Τhrough»…

Οι κριτικοί έχουν ήδη αρχίσει να ρίχνουν τα βέλη τους, αφού ο Τζορτζ Μάικλ δεν είναι και ο πιο αγαπημένος τους καλλιτέχνης στον κόσμο. Παρ’ όλ’ αυτά γράφουν ότι «ο Τζορτζ Μάικλ ξαναβρήκε το ποπ ένστικτό του», όπως επίσης ότι «το «Amazing» είναι ένας ποπ, φιλικός προς το ραδιόφωνο, καλοκαιρινός ύμνος». Οσο για το «Johand Elvis», το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Τζον Λένον και του Ελβις Πρίσλεϊ, γράφτηκε στο λευκό πιάνο του Τζον Λένον, το οποίο αγόρασε σε δημοπρασία ο Βρετανοκύπριος τραγουδιστής για να τον εμπνεύσει.

Το «Flawless», πάλι, είναι ένα χορευτικό κομμάτι σαν αυτά που μας έχει συνηθίσει ήδη από την εποχή των Γουάμ, το οποίο γεννήθηκε για όλους εμάς που δεν έχουμε κανένα ψεγάδι και θέλουμε απλώς ένα τραγούδι για να μας φτιάχνει πού και πού τη διάθεση. Το «Through», πάντως, είναι ένα από τα πιο μελαγχολικά κομμάτια του νέου άλμπουμ, μία μπαλάντα για γερά νεύρα.

Τι να πει κι ο Τζορτζ Μάικλ; Εκλεισε τα 40 του. Τάχθηκε κατά του πολέμου στο Ιράκ. Εγραψε και τραγούδι γι’ αυτό. Εχει σταματήσει να φωτογραφίζεται σε δημόσιες τουαλέτες, πόσω μάλλον να απολογείται για τις επιλογές του στην προσωπική του ζωή. Εμφανίστηκε ως παίκτης στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;» και αναμετρήθηκε με το τέρας της τηλεθέασης. Βγήκε και πάλι κερδισμένος, δίνοντας τα κέρδη σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το 2002 του είχε γίνει επισήμως πρόταση να γράψει το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. O Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου άργησε να απαντήσει. Οσο κι αν επιμένει με το «Patience», μπορεί να μην έχει τελικά την υπομονή.