ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργα νέων στο Μέγαρο Μουσικής

Αφιέρωμα στη «Σύγχρονη Ελληνική Δημιουργία», με έργα νέων Ελλήνων συνθετών, θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο (13/3) στο Μέγαρο Μουσικής. H Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου (ο οποίος επιμελείται το αφιέρωμα), θα ζωντανέψει συνθέσεις των Φανή Κοσσώνα, Ιάκωβου Κονιτόπουλου, Κωνσταντίνου Βαρότση και Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με το έργο «Κοντσέρτο για έγχορδα» της Φ. Κοσσώνα, σύνθεση εμπνευσμένη από τη σύγχρονη καθημερινή ζωή. Στη συνέχεια θα ερμηνευθεί η «Σινφονιέτα για ορχήστρα εγχόρδων» του Ιάκωβου Κονιτόπουλου, η οποία αποτελεί παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και παρουσιάζεται για πρώτη φορά. O Ιάκωβος Κονιτόπουλος (διευθυντής του Ελληνικού Συγκροτήματος Μουσικής), ο οποίος σπούδασε αντίστιξη και φούγκα με τον Δημήτρη Δραγατάκη, αφιερώνει την σύνθεσή του αυτή στον μεγάλο συνθέτη. Το έργο αποτελείται από τέσσερα μέρη και οι αρχικοί φθόγγοι του ονόματος Δραγατάκης επανέρχονται σε διάφορα σημεία των μερών αυτών, για να καταλήξουν σε έναν θυελλώδη χορό που συνενώνει όλα τα στοιχεία που προηγήθηκαν.

«Ενατενίσεις»

Στην πρώτη επίσης παρουσίαση, κατόπιν παραγγελίας του Μεγάρου Μουσικής, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το έργο του Κωνσταντίνου Βαρότση «Ενατενίσεις». Γραμμένο για ορχήστρα εγχόρδων, σε πέντε μέρη, μαρτυρά έναν κυρίως εσωστρεφή χαρακτήρα και στηρίζεται στο στοιχείο του διαλόγου μεταξύ των κορυφαίων μουσικών και της ορχήστρας. O K. Βαρότσης, καθηγητής θεωρητικών και σύνθεσης στα ωδεία «Athenaeum» και «Μουσικοί Ορίζοντες», έχει μαθητεύσει κοντά στον Θόδωρο Αντωνίου. Ως συνθέτης έχει δεχθεί πολλές αναθέσεις έργων διεθνώς. Το πρόγραμμα θα κλείσει με το έργο του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, «Pok -ta pok για 24 σολίστ», εμπνευσμένο από το ομώνυμο παιχνίδι της φυλής των Μάγια, το οποίο συμβολίζει την πάλη αντιθέσεων και υπερφυσικών δυνάμεων.