ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

K. Καραμανλής: Συγκριτικό πλεονέκτημα ο πολιτισμός

Από… αριστερά τους βγήκε χθες στο υπουργείο Πολιτισμού ο νέος πρωθυπουργός. Δεν ήταν μόνο η προχθεσινή έκπληξη ότι θα αναλάβει ο ίδιος το ΥΠΠΟ αλλά και η διευκρίνιση κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής, ότι ο λόγος που το ανέλαβε δεν ήταν μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Είναι το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα», είπε ο κ. Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στον πολιτισμό, «ο χώρος στον οποίο μπορούμε να οργανώσουμε τη νέα μεγάλη συνεισφορά της Ελλάδας και του Ελληνισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο». Κι όταν εξήγησε ότι δεν αναφέρεται μόνο στην πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό, αφήνοντας ένα ανοιχτό παράθυρο ότι ίσως παραμείνει στο ΥΠΠΟ μετά τους Ολυμπιακούς (όπως ερμήνευσαν πολλοί), κατέληξε με μια ακόμη έκπληξη διόλου τυχαία ως προς την επιλογή της. «Πήρα μια επιστολή σήμερα από την Κική Δημουλά και κλείνω με τις εξής πολύ απλές αλλά συνάμα πολύ σημαντικές λέξεις: Πρέπει να μπορέσουμε να ρίξουμε το ακόντιό μας μακρύτερα».

Θερμά χειροκροτήματα προκάλεσαν τα λόγια του αλλά και αμηχανία στην άλλη πλευρά.

Το αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού ήταν γεμάτο από τις 12 το μεσημέρι. Υπάλληλοι, αρχαιολόγοι, έφοροι αρχαιοτήτων αλλά και φίλοι που φώναζαν «άξιος» για τους K. Καραμανλή, την αναπληρωτή υπουργό κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και τους υφυπουργούς Πολιτισμού κ. Γ. Ορφανό και Π. Τατούλη, ήταν η εικόνα της χθεσινής υποδοχής στην Μπουμπουλίνας μαζί με τις ανθοδέσμες που κατέφθαναν στο κτίριο.

Εικόνα λίγο πολύ γνώριμη σε κάθε παράδοση – παραλαβή αλλά σίγουρα σε ένα πνεύμα ευγένειας και από τις δυο πλευρές.

Φεύγοντας ο κ. Βενιζέλος μπορεί να μην αποχαιρέτησε πολλούς, τα λόγια του ωστόσο προς τον νέο πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού έσταζαν μέλι. Του ευχήθηκε να’ ναι γερός, δυνατός μέχρι να χαίρεται την οικογένειά του ενώ άρχισε την ομιλία του λέγοντας πως είναι «πάρα πολυ καλός οιωνός» η απόφαση του διπλού πόστου.

Τόνισε πως το μείζον ζήτημα που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε ως χώρα, είναι η ολοκλήρωση της ολυμπιακής προετοιμασίας, διαβεβαιώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς του ΥΠΠΟ: «είμαστε στη διάθεσή σας».

Ενημέρωσε ότι το ΥΠΠΟ παρακολουθεί την εξέλιξη 140 μεγάλων και επώνυμων ολυμπιακών έργων και 1.000 δράσεων και στο σκέλος της πολιτιστικής κληρονομιάς 280 έργα σε όλη τη χώρα κ.ά.

Οπως είναι λογικό αλλαγές ετοιμάζονται, παραιτήσεις γίνονται (η διευθύνουσα της Π.Ο. κ. Μανουέλα Παυλίδου υπέβαλε τη δική της), ενώ άλλοι τις σκέφτονται. Πληροφορίες αναφέρουν πως τη θέση του γενικού γραμματέα θα αναλάβει μάλλον ο κ. Χρήστος Ζαχόπουλος καθηγητής στο ΑΠΘ, απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής και μέλος της K.E. της Ν.Δ.Γ. Σ.